Henrik Dahlberg och Erik Wessberg under matchen mot Oman i gruppspelet på Anoc World Beach Games i Qatar. Foto: AWBG2019

Publicerad 14 oktober 2019

Sverige till semi i beachhandboll

- Det var som att besegra vårt största spöke, säger målvakten August Elmberg som räddade två skott i den avgörande shoot-outen när Sverige slog Ungern i kvartsfinalen på Anoc World Beach Games.

Sverige är vidare till semifinal i beachhandboll efter att ha slagit ut Ungern med 2-1 i en mycket jämn kvartsfinal på Anoc World Beach Games i Doha. Detta trots att det svenska laget tvingades spela en man kort under dagens match då Rasmus Dovsjö var sjuk. Något som var extra påfrestande i den extrema hettan och luftfuktigheten i Doha.

Det svenska laget har tidigare mött Ungern vid tre tillfällen i mästerskapssammanhang och förlorat samtliga. Ungern tog också kommandot i matchen och vann den första halvleken med 19 poäng mot Sveriges 17. De inledde även med övertag i andra halvlek men Sverige hämtade in, gick om och ledde som mest med sex poäng. Ungern knappade in i slutminuterna men Sverige kunde tillslut vinna den andra halvleken med siffrorna 22-20 och kvitterade därmed till 1-1.

- Det var två halvlekar med helt olika karaktär. I den första hade Ungern kommandot. Vi spelade inte bra och gjorde för många missar. I den andra tog vi kontrollen och fick upp ett bättre målvaktsspel än tidigare i turneringen, säger förbundskapten Heléne Bernhardtz efter matchen.

August Elmberg i det svenska målet i första gruppspelsmatchen mot Australien på Anoc World Beach Games. Foto: AWBG2019

Vid oavgjort avgörs matchen på shoot-out där Sverige kunde avgöra efter fyra skottförsök. Svenskarna gjorde mål på samtliga försök och den svenska målvakten August Elmberg räddar två av de ungerska skottförsöken. Ungern besegrades för första gången utan att den femte skottomgången behövde genomföras. 

- Vi hade gjort vår läxa innan och analyserat dem noggrannt. Vi studerade en shoot-out som de tidigare genomfört och visste hur de skulle spela. Jag tog räddade två försök där de spelat exakt som i den matchen, säger August Elmberg efter matchen.

- Hela laget höjer sig verkligen ett snäpp i dag. Med bra målvaktsspel och bra försvar så stressade vi dem till att ta avslut i sämre lägen. Vi har mött Ungern så många gånger och de slog oss i bronsmatchen på senaste VM så det var otroligt skönt att äntligen slå dem, fortsätter August Elmberg.

Sverige är nu vidare till semifinal där de ställs emot Spanien i morgon. Semifinalen börjar klockan 17.30 svensk tid.

-Vi mötte Spanien i matchen om 9-10:e plats på senaste EM. Då slog de oss, så nu vill vi verkligen vinna, säger Heléne Bernhardtz.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper