SOK utökar satsning på talanger
Talang 2022 ska utökas. Tio idrottare var under fredagen på selektion för att tas ut i SOK:s stödprogram.
- Ska man nå världseliten är det viktigt med både noggrannhet och långsiktighet i sin satsning, säger SOK:s sportchef Thomas Engdahl.
Tio lovande talanger från idrotter som rodd, kanot, badminton, triathlon, simning, brottning och judo fanns samlade på Bosön under fredagen för att bevisa att de är värdiga en plats i SOK:s stödprogram Talang 2022. De fick utföra en rad fysiska tester som brutalbänk, chins, vertikalhopp, greppstyrka och sprintlöpning. Förmiddagens tester avslutades med ett utmattande Coopertest över tre kilometer. Under eftermiddagen följde träningsrådgivning och lyftteknik, samt individuella samtal för både aktiva och tränare med SOK:s sportchefer.
- För oss är det viktigt att få en helhetsbild av idrottaren. De fysiska testerna visar en nivå och en potential, men det är också viktigt att för oss att träningen i vardagen fungerar på hemmaplan och att vi kan specificera vilket skräddarsytt stöd som passar bäst. Varje individ är unik, säger Thomas Engdahl.
Han är en av SOK:s ansvariga sportchefer för satsningen på Talang 2022, som ska lägga grunden för 20 medaljer i sommarspelen i Los Angeles 2028.
Inleder med strandspel
En som ska representera Sverige redan nästa månad är triathleten Ida Burrows. Hon ska i oktober till Doha för att tävla i World Beach Games. Då är det strandvarianten av triathlon som står på programmet, aquathlon.
- Det är löpning, simning och sedan löpning igen, förklarar Ida.
Efter Doha hoppas hon komma med i SOK:s talangprogram, vars nästa steg är ett stort läger på Kanarieöarna i november.
Världselit om sex till tio år
Talang 2022 startade under våren 2018 och innehåller nu knappt 40 lovande talanger. Till skillnad mot SOK:s ordinarie stödprogram, Topp och Talang, riktar sig Talang 2022 till de som ska vara med i världseliten om sex till tio år.
De aktiva som ingår i stödprogrammet får ett skräddarsytt idrottsligt stöd, liknande det som ges till seniorerna i Topp och Talang. De får viss tillgång till SOK:s resursteam och stöd till internationella tränings- och tävlingsmöjligheter om det behovet finns.
Tränaren har en central roll i projektet. Både den aktive och hemmatränaren tas in i satsningen och en del av resurserna läggs på tränarens kompetensutveckling för att säkra upp att träningen i vardagen håller högsta nivå.