Vegomyt #5: ”Man blir inte mätt”
Så klart kan du som tränar mycket bli mätt på vegetarisk mat, men det räcker inte att välja sallad till lunch. SOK:s kostrådgivare Linda Bakkman avfärdar myten och ger dig samtidigt tips på hur du ska få i dig tillräckligt med energi.
- Det handlar såklart om vad du äter. Det går inte att ta en dagens lunch och bara plocka bort kött eller fisk. Och att välja en sallad eller linssoppa kan också vara för klent för dig som tränar hårt, säger Linda Bakkman.
Grönsaker och baljväxter är rika på vatten och fibrer vilket gör att de blir energiglesa. Ser man till hela befolkningen så kan det finnas hälsovinster med det, som att motverka övervikt, fetma, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och vissa cancerformer. Men för den som har en aktiv livstil, eller för barn och ungdomar som behöver mycket energi för att växa och utvecklas, kan det i stället vara en utmaning att få i sig tillräckligt med energi. Så hur ska man tänka om man vill ställa om till en mer hållbar kost som fortfarande mättar tillräckligt för dagen alla aktiviteter?
- För dig med högt energibehov kan det vara viktigt att lägga till rikligt med nötter, fröer och oljor. Både för smaken och för mättnaden, säger Linda Bakkman.
Tips på att öka energiintaget med vegetabilier
- LITE MEN OFTA. Se till att äta regelbundet. Frukost, lunch, middag och gärna ett par mellanmål. Då behöver du inte äta så stora portioner varje gång.
- MER FETT. Om du utesluter kött, fisk, ägg och mejeri och ersätter med grönsaker och baljväxter så blir det mycket mindre fett i maten. Addera även vegetabliska fetter som oljor, nötter, avokado, oliver och fröer.
- DRICK ENERGIN. Drick juice på frukt och grönsaker. Flytande energi mättar inte lika mycket som fast mat.
- ÖVERDOSERA INTE FIBRERNA. Välj bort vissa fullkornsalternativ som fullkornspasta. Äter du tillräckligt med energi och kolhydrater så får du i dig tillräckligt med kostfiber ändå.
- TÄNK BUFFÈ. Det kan vara lättare att äta mer om du väljer olika saker. Tänk buffé. Komplettera med bröd eller frukt istället för att behöva ta en till portion.
- TA EN EFTERRÄTT. Lägg till energitäta komplement som en dessert eller energikaka i perioder när du gör av med mycket energi.
Och vad säger idrottaren?
Seglaren och OS- och VM-guldmedaljören, Max Salminen är en av ambassadörerna för projektet Vego i världsklass och han har ställt om sin kost till att äta mer vego. Med en längd på strax under två meter och en vikt runt 100 kilo så är Max ett riktigt muskelknippe som kräver mängder med energi under långa tränings- och tävlingspass i segelbåten.
- Jag tycker absolut att jag kan bli så mätt som jag vill. Med mer vego i maten så slipper man den nackdelen som en kötträtterna har att man blir mätt för fort och då inte får i sig all energi som man har behov för.
I boken Vego i världsklass viger Linda Bakkman ett avsnitt till energi och förklara hur fett är en stor bränslekälla vid vila medan tillgången på kolhydrater är avgörande för att kunna träna intensivt och länge.
Boken Vego i världsklass kan du köpa i bokhandeln eller beställa på någon av nätbokhandlarna, till exempel bokus.com Länk till annan webbplats. eller adlibris.se Länk till annan webbplats.. Under hashtagen #Vegoivärldsklass på sociala medier kan du se filmer där SOK:s och WWF:s experter synar fler vegomyter.
Fler vegomyter
Läs om andra vegomyter som SOK och WWFs experter synar:
Vegomyt #1: ”Man får inte i sig tillräckligt med protein"
Vegomyt #2: ”Det spelar ingen roll för miljön om man väljer vego”
Vegomyt #3: ”Man får inte i sig tillräckligt med näring”
Vegomyt #4: ”Sojakorv är ju också en miljöbov”
FAKTA/ Vego i världsklass
Projektet Vego i världsklass är ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Världsnaturfonden WWF med stöd från Postkodlotteriet.
Vego i världsklass ska utmana fördomar och myter om vegetarisk mat och utveckla det vegetariska köket så att det blir ett alternativ för fler.
Fem svenska världsidrottare och olympiska medaljörer är ambassadörer för Vego i världsklass. Charlotte Kalla, längdskidor, Hanna Öberg, skidskytte, André Myhrer, alpint, Max Salminen, segling och Peder Fredricson, ridsport. Tillsammans har de varit med på 13 OS och tagit imponerande 15 olympiska medaljer.