Sojabönor från boken Vego i världsklass. Foto: Stefan Wettainen, Norstedts

Publicerad 6 september 2019

Vegomyt #4: ”Sojakorv är ju också en miljöbov

Det finns fler och fler vegoprodukter i mataffären, bland annat gjorda av soja. Ett bra alternativ för dig som tränar, men är det verkligen ett bra miljöval? Experterna i projektet Vego i världsklass synar de olika vegomyterna, och här förklarar WWFs matexpert Anna Richert varför du med gott samvete kan äta sojaprodukter.

Myten om att sojakorven också är en miljöbov stämmer inte. Visst finns det otroliga problem med den storskaliga sojaproduktionen, men det handlar inte först och främst om att sojaprodukterna för människor ökar. Tvärtom. Anna Richert förklarar:

– De stora problem som finns med den storskaliga sojaodlingen i världen kan direkt skyllas på att vi äter alltmer kött eftersom den absolut största delen av sojan som produceras går till djurfoder. Det är alltså den ökade köttkonsumtionen som är problemet bakom sojan – inte vegetarianerna och deras sojakorvar.

I Sydamerika är sojaodlingar den största anledningen till att gräsmarker och regnskog omvandlas till odlingsmark, något som leder till att viktiga djur- och växtarter dör ut. Eftersom bränder är det vanligaste sättet att göra odlingsmark av skog och gräsmarker blir klimatpåverkan dessutom dubbelt negativ.

– En viktig sak du kan göra för att inte stötta den utvecklingen är att äta mer vego och framför allt mer baljväxter. Den största delen av sojan som vi människor äter kommer dessutom inte från Sydamerika utan från södra Europa eller Nordamerika där problematiken med avskogning inte är densamma, fortsätter Anna Richert. Det går bra att fråga efter närproducerade baljväxter också, och om man har möjlighet så är det också en bra åtgärd att påminna beslutsfattare i företag och politiken att de har en viktig roll att bidra till minskad avskogning och markomvandling.

Certifieringar för bra soja

Anna Richert berättar att det inte alltid är lätt att veta sojans ursprung, särskilt i halvfabrikat eftersom det vanligtvis inte står på förpackningen. Ekologiska märkningar och certifieringarna RTRS och Proterra (syns sällan på konsumentförpackningar dock) visar på mer hållbar soja.

Foto: Stefan Wettainen, Norstedts

I boken Vego i världsklass berättar Anna Richert mer om olika produkters miljöpåverkan som till exempel kött, fisk och soja. Det finns också en tydlig presentation och förklaring av vad olika certifieringar och miljömärkningar står för.

Boken Vego i världsklass kan du köpa i bokhandeln eller beställa på någon av nätbokhandlarna, till exempel bokus.com Länk till annan webbplats. eller adlibris.se Länk till annan webbplats.. Under hashtagen #Vegoivärldsklass på sociala medier kan du se filmer där SOK:s och WWF:s experter synar fler vegomyter.

FAKTA/ Vego i världsklass

Projektet Vego i världsklass är ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Världsnaturfonden WWF med stöd från Postkodlotteriet.

Vego i världsklass ska utmana fördomar och myter om vegetarisk mat och utveckla det vegetariska köket så att det blir ett alternativ för fler.

Fem svenska världsidrottare och olympiska medaljörer är ambassadörer för Vego i världsklass. Charlotte Kalla, längdskidor, Hanna Öberg, skidskytte, André Myhrer, alpint, Max Salminen, segling och Peder Fredricson, ridsport. Tillsammans har de varit med på 13 OS och tagit imponerande 15 olympiska medaljer.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper