Maja Åskags enda hopp i trestegskvalet. Foto: EOK

Publicerad 24 juli 2019

Tre friidrottare till final

Friidrottarna hade en fin förmiddag under Europaungdoms-OS i Baku. Tre tävlade under förmiddagen - och alla tre nådde final.

Maja Åskag behövde bara ett hopp för att nå trestegsfinalen vid Europaungdoms-OS i Baku. Hon klarade kvalgränsen 12,60 genom att hoppa 12,96 redan i sitt första försök. Majas resultat var det längsta hoppet i hela kvalet, näst bäst var moldaviskan Julijana Dabija med 12,84. Finalen i tresteg avgörs under fredagen.

Oskar Edlund är i final på 400 meter häck efter att bekvämt vunnit sitt försöksheat på tiden 52,67, den tredje snabbast försökstiden. Detta trots drama i starten då oljud från det pågående trestegskvalet gjorde att Oskvar trodde det var tjuvstart och dröjde sig kvar i blocken. Men det försprång han gav motståndarna täpptes snabbt till och försökssegern var säker. Spaniens Saez var snabbast i försöken med 51,78. Finalen löps på fredag.

Sidney Leger kutade på 21,98 i försöken på 200 meter, vilket räckte till åttonde tid och en plats i fredagens final. Polens Oliwer Wdowik var snabbast med 21,35.

De svenska och det danska laget i flickornas artistiska gymnastik i Baku 2019. Foto: EOK

Bästa nordiska lag

De svenska flicklaget Nathalie Westlund, Emelie Westlund och Jennifer Williams hade en tuff fight med Danmark om att bli bästa nordiska lag i lagtävlingen i artistisk gymnastik. Svenskorna drog det längsta strået och slutade på en 16:e plats med 93.850 poäng, med danskorna tätt efter på 93.750 p. Tävlingen vanns av Ryssland före Rumänien och Storbritannien. I det individuella mångkampskvalet slutade Nathalie Westlund 39:a (46.800 poäng), och tvillingsystern Emelie Westlund 52:a (44.750 poäng). Jennifer Williams ställde endast upp i två av grenarna för att inte riskera skada efter en dålig landning för två dagar sedan. Bästa individuella grenplacering hade Nathalie Westlund med en 20:e plats i barr, 12.300 poäng.

Den svenska läktaren på simarenan. Foto: EOK

Inga avancemang i simning eller judo

Simmerskorna fick inte till det under dagens försökspass. Sofia Abrahamsson var närmast semifinalerna efter att ha slutat 23:a på 100 meter fjärilsim med tiden 1.03,93, och på en snöplig reservplats till semifinal. Platsen därefter kom Boiana Gradinarska med 1.03,99. På 200 meter frisim placerade sig Kristina Orban som 31:a med tiden 2.08,83 och Tyra Littorin 42:a med 2.11,66. Samma tjejer, med startordningen Sofia Abrahamsson, Kristina Orban, Tyra Littorin, Boiana Gradinarska simmade också lagkappen på 4x100 m frisim på 4.00,85. Det blev en 14:e plats.

Inte heller på judomattan gick det Sveriges väg. Det blev respass direkt för truppens första judoka, Miljohn Maxlin i 60-kilosklassen. Miljohn förlorade i första omgången mot estländaren Viljar Lipard på kast efter 2,28 minuter. Lipard vann sedan de följande två matcherna i poolen vilket gav Miljohn ytterligare en chans genom återkval. Där fick han möta slovenen Blac Emersic men det blev förlust även där efter att Emersic segrat på kast efter 53 sekunder. Finalen vanns av hemmahoppet Turan Bajramov som besegrade ryssen Rizvan Magomadov. Miljohns baneman, estländaren Viljar Lipard och cyprioten Georgios Balarjishvili tog hem bronsmedaljerna. Nya chanser för Sverige på judoarenan kommer i morgon då det är dags för Tova Granberg -52 kg och Ella Andersson -63 kg.


Partners

Huvudsponsorer, logotyper