Den svenska truppen med fanbäraren Anna Bernholm i spetsen under invigningen av Minsk 2019. Foto: Bildbyrån.

Publicerad 22 juni 2019

Europeiska spelen i Minsk invigda

Under midsommaraftonskvällen invigdes den andra upplagan av Europeiska Spelen i Minsk, Vitryssland. Den svenska fanan bars av Anna Bernholm från judo.

Invigningsceremonin hölls i Dinamo Stadion och var en färsprakande uppvisning av vitrysk kultur, historia och idrott. Den inleddes med video som visade det bästa av Vitryssland och staden Minsk som är Europas elfte största sett till invånare och grundades för över 900 år sedan.

Den svenska truppen vid invigningen. Foto: Bildbyrån

Den svenska truppen leddes av fanbäraren och judokan Anna Bernholm under nationsparaden med alla 50 deltagarländer. Det är första gången som en aktiv från judo bär den svenska fanan på en invigning. Den svenska truppen bar kläder från den nya klädpartnern Uniqlo.

Elden som ska brinna under Europeiska Spelen i Minsk 2019. Foto: Bildbyrån.

Den två och en halv timme långa ceremonin som tagit över ett år att planera avslutades med att elden tändes av den vitryska olympiska mästaren i skidskytte Nadezjda Skardino. Där efter följdes en procession av legendariska vitryska idrottsstjärnor såsom skidskytten Darya Domratjeva och tennisspelaren Max Mirnyj.

Trampolingymnasten Måns Åberg var en av den svenska deltagarna som deltog på invigningen. Foto: Bildbyrån.

Första dagens tävlingar

Förutom bågskyttarna som tjuvstardade spelen redan under gårdagen så var det svenska mixedlaget i luftgevär, Lotten Johansson och Marcus Madsen först ut att tävla på spelens första dag. Med 623,8 poäng placerade de sig på tionde plats i kvalet, endast 0,4 poäng och två platser från finalen.


Linda Bergström vann sin öppningsmatch mot bulgariska Maria Yovkova med 4-2 i andra omgången av damernas singelturnering i bordtennis. I morgondagens tredje omgång ställs hon mot Barbora Balazova från Slovakien. Då går även Matilda Ekholm in i turneringen som tredjeseedad. Vem hon får möta avgörs i eftermiddag. I herrarnas singelturnering så är Mattias Falck andraseedad och Kristian Karlsson som åttonde spelare. Båda går in i herrarnas singel under morgondagens tredje omgång.


I boxningsringen har Adam Chartoi vunnit sin första match mot greken Pavlos Tsagkrakos med 3-2. Han ställs nu mot nederländaren Max van der Pas i åttondelsfinal. Dessvärre blev det förlust för Liridon Nuha i -81 kilosklassens 1/16-delsfinal som vanns av Abdulrahman Abu-Lubdeh, Tyskland med 3.2.


Se alla svenska tävlingstider och resultat här

Partners

Huvudsponsorer, logotyper