Oskar Elofsson tar personligt rekord i bänkpress under fystesterna. Han passas av brorsan Felix. Foto: SOK

Publicerad 28 maj 2019

Sliter för en plats i SOK:s stödprogram

Åtta förhoppningsfulla talanger har under två dagar på Bosön slitit med tester för att visa att de är värdiga att få stöd från SOK.
- Det skulle vara fantastiskt att få komma med i Topp och Talang. Det skulle betyda mycket för vår satsning, säger puckelpistbröderna Felix och Oskar Elofsson från Malmö.

Puckelpistbröderna från Skåne har redan besegrat sina geografiska tillkortakommanden och tagit sig till världseliten i snösporten. Felix var med som framtidstalang redan under spelen i PyeongChang i fjol och kom på plats 24. Oskar har följt i storebrorsans fotspår. Han stod på pallen i världscupen redan i karriärens femte världscupstart under den gångna vintern och fick pris som årets rookie på puckelpisttouren. Bröderna gav verkligen allt under de fysiska tester som varvades med samtal med SOK:s sportchefer och medicinska personal.

- Det här är en viktig dag i ens liv, man vill verkligen visa vad man går för, säger Oskar Elofsson.

Fler syskon

Skidskytten Elvira Öberg, tre JVM-guld under 2018, vill också utöka syskonskaran i Topp och Talang genom att göra storasyster Hanna sällskap i SOK:s stödprogram.

Freeskiåkaren Oliwer Magnusson har redan representerat Sverige på OS i PyeongChang och slutade då på 18:e plats.

Talangfulla längdkvartetten Frida Karlsson, Maja Dahlqvist, Moa Lundgren och Johanna Hagström slet med hopptester, lyft och rullband under dagarna på Bosön. Både Hagström och Lundgren har tidigare vunnit guld i ungdoms-OS. Karlsson och Dahlqvist har redan visat att de tillhör den yppersta världseliten med guld under senior-VM i Seefeld tidigare i år.

Johanna Hagström under fystesterna på SOK:s talangselektion på Bosön. Foto: SOK

Får skräddarsytt stöd

Om man kommer med i Topp och Talang får man ett skräddarsytt stöd för sin framtida idrottssatsning. Där ingår bland annat hjälp från SOK:s olika resursteam med bland annat träningsrådgivning, nutrition, sjukvård, prestationspsykologi samt olika analysverktyg. Den 1 juli kommer besked om vilka som väljs ut att få vara med i stödprogrammet.

- Det känns extra spännande nu när det kan bli ett OS i Sverige 2026, säger Felix Elofsson.

Läs mer om Topp och Talang

Partners

Huvudsponsorer, logotyper