Många glada miner under IOK:s utvärderingskomissions besök i Sverige i mars. På bilden från Falun syns OS-chefen Christophe Dubi, svenska IOK-ledamoten Gunilla Lindberg, kampanjens vd Richard Brisius, ambassadören Jessica Lindell Vikarby, ambassadören Anders Södergren, ordföranden i utvärderingskommissionen Octavian Morariu, Faluns kommunalråd Joakim Storck och IOK-ledamoten Stefan Holm. Foto: TT.

Publicerad 24 maj 2019

IOK hyllar Sveriges OS-ansökan

Internationella Olympiska Kommitténs (IOK:s) utvärderingskommission presenterade på fredagen sin utförliga rapport om Stockholm Åre 2026:s bud att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2026. I rapporten skriver utvärderingskommissionen; ”Stockholm Åre 2026 representerar en kandidatur som omfattar och andas den nya Olympiska Agendan 2020, med högklassiga arenor och Sveriges kärlek och tradition till vintersport”.

Rapporten behandlar ett genomarbetat och hållbart erbjudande till den olympiska rörelsen, från Sveriges Olympiska Kommitté, att arrangera det mest hållbara vinter-OS och Paralympics någonsin – i ett pålitligt, välorganiserat och genuint vintersportland.

IOK:s utvärderingskommission, under ledning av IOK-medlemmen Octavian Morariu, presenterar en rapport som framför allt bygger på ett fem dagars långt besök i Sverige i mitten av mars, som var fullt av arbetsmöten, arenabesök, detaljerade tekniska orienteringar och mötesresor mellan Stockholm, Åre och Falun.

I sin rapport skriver utvärderingskommissionen bland mycket annat att Sverige lever och andas vintersport som ingår i det nordiska landets DNA.

Man pekar också på Sveriges starka ekonomi och tillväxt i nyckelindustrier erbjuder en bra plattform för att framgångsrikt kunna marknadsföra spelen.

Och man lyfter fram att Sverige har ett starkt globalt rykte i hållbarhetsfrågor och kan förväntas erbjuda världsledande kompetens och innovation.

Den enkät som IOK genomförde inför rapporten visar på ett växande inhemskt stöd för ett vinter-OS och Paralympics 2026. Nu är 58 procent av svenskarna positiva till vinterspelen. När kandidatprocessen fortsatt har de som säger nej till ett vinter-OS och Paralympics också fortsatt att minska i antal och nu är det endast 17 procent av svenskarna som säger nej.

Sveriges upplägg med en helt integrerad Olympisk och Paralympisk organisation som planerar och genomför spelen är unik och sätter nya standards för framtida spel.

- I dag fick vi ett positivt bevis på att vi har en väldigt bra ansökan om att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2026 i Sverige. Dagens överväldigande rapport är det hittills tydligaste beskedet på att vi är på rätt väg med att göra vinter-OS och Paralympics mer hållbart, tillgängligt och kostnadseffektivt för framtida arrangörsstäder. Mycket jobb är gjort av många, en hel del jobb återstår men vi kommer att åka till Lausanne och omröstningen 24 juni med ett stärkt självförtroende och en stark tro på att våra spel är skräddasydda för framtida Olympiska och Paralympiska spel, säger Richard Brisius, vd Stockholm Åre 2026.

- Vi känner att Sveriges genuina vintersportkultur verkligen tilltalar medlemmarna i IOK:s utvärderingskommission. Vintersport är en del av vårt DNA. Det är en av orsakerna till att vi redan har så många nya och färdiga anläggningar över hela landet som lockar svenskar, både som åskådare och utövare av vintersport. Den passionen, kombinerat med att 85 procent av alla OS-deltagare kommer att tävla i Stockholm eller Åre, gör att vi kan lova en oförglömlig och magisk upplevelse för både atleter och fans i ett riktigt vinterland, säger Mats Årjes, ordförande för Sveriges Olympiska Kommitté.

- När vi säger ”Made in Sweden” så är det ett löfte – inte bara en slogan. Det är Stockholm Åres löfte att leverera de högkvalitativa och hållbara spel som den olympiska rörelsen vill ha och behöver – från en partner de kan lita på. Vi är tacksamma för utvärderingskommissionens genomtänkta och konstruktiva feedback i dagens rapport och för vårt goda samarbete under hela kandidaturprocessen. Stockholm Åre 2026 är redo att hjälpa IOK att skapa en vinterspelsmodell som bryter ny mark när det gäller hållbarhet, kreativitet och kostnadseffektivitet, säger Gunilla Lindberg medlem av IOK:s exekutiva kommitté och generalsekreterare för SOK.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper