Med kropp och föda i fokus
Biomekanik, rörelse och teknik stod i fokus för den fjärde samlingen av Tränare 2020. Förutom att hitta verktyg för att mäta biomekaniska funktioner fick tränarkåren även testa den klimatsmarta mat som SOK tagit fram i samarbete med WWF i projektet Vego i världsklass.
För attt kunna prestera på topp måste du också äta mat av toppklass. Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och Världsnaturfonden (WWF) ska i det gemensamma projektet Vego i världsklass ta fram och servera hållbar, näringsberäknad vegetarisk mat till högpresterande idrottare. Syftet är att visa att det är möjligt för fler att ställa om till en mer hållbar livsstil. SOK:s näringsfysiolog Linda Bakkman och WWF:s programsamordnare för Hållbar Mat, Sofia Nordlund, föreläste därför tillsammans om kostens betydelse för planeten och vilka näringsmässiga utmaningar om kan tillkomma om man övergår till ett grönare matintag. I projektet ingår även att SOK har kockar i fält under 300 dagar för att laga mat till idrottare. De cirka 40 tränarna på plats på Bosön fick även smakprov på detta när SOK:s kock Pelle Lindius bjöd på läckerheter till middag.
- Mycket intressant och uppskattat, summerade tränarprojektets ledare H-C Holmberg.
Analys av biomekanik
Resten av tiden ägnades åt hur kroppen sedan skulle kunna användas på ett optimalt sätt med föreläsningar om biomekanik, rörelse och teknik. H-C Holmberg, professor i idrottsvetenskap, tryckte på tre huvudområden för att analysera biomekanik.
- Kinematik (video) – för att titta på vilka vinklar som används.
- Kinetik (kraft) – för att titta på vilken kraft som skapas.
- Muskelaktivitet – vilka muskelgrupper ska arbeta.
En rad olika experter bidrog till att visa på hur man kunde arbeta med att samla in och analysera data för att utveckla och förfina det tekniska utförandet av sin idrott.
- SOK:s analysexpert Lars Ljung hade tagit fram en verktygslåda att för teknikanalys av rörliga bilder.
- Matej Supej, professor vid universitet i Ljubljana, visade hur satellitteknik bör användas för att få rätt mätvärden.
- Alexander Ovendal, högskoleadjunkt på Gymnastik- och Idrottshögskolan i Stockholm (GIH), talade om bättre effektivitet och förbättrad rörelseekonomi.
- Rodger Kram, professor i fysiologi vid universitetet i Colorado, tittade närmare på rörelsens beståndsdelar. Särskilt vilka mekanismer som används i uthållighetsidrotter.
- Partik Jansson, landslagscoach för damer på Svenska Golfförbundet, talade om optimering och utveckling av teknik.
Big in Taiwan
Anders Borgström, tidigare förbundskapten i friidrott och grenansvarig för spjut i 27 års tid, inspirerade med hur han själv skapade ett testprogram på 70-talet som han fortfarande använder som kravprofil för att se potentialen hos spjutkastare. Borgström har på senare år tagit sin kravanalys från Sverige till Taiwan och fått fram flera världskastare där. Chao-Tsun Cheng vann Universiaden på superresultatet 91,36 under hösten 2017 efter att ha ökat sin personbästa med nära tio meter.
- Använd gärna kravprofiler och mata in data, men glöm inte bort datamaskinen du har här i huvudet. Du måste också lita på ditt tränaröga, sade Anders Borgström.Det var också summerande för båda kursdagarna: använd gärna teknik som tillför – men gör det inte för komplicerat.
Idrottsmedicin kommer att vara i fokus vid nästa tränarträff till hösten.