André Myhrer och deltagarna på Myhrer Ski Academy i Hasselas backar. Foto: Myhrer Ski Academy

Publicerad 8 april 2019

OS-mästaren inspirerar nästa generation med hållbart fokus

Den 5-7 april har Myhrer Ski Academy för första gången genomförts på OS-mästarens hemmaplan, Hassela Ski Resort. Ett skidläger för ungdomar med fokus på glädje, inspiration och hållbarhet.

Under vintern har ungdomar i åldern 13-16 år kunnat ansöka till Myhrer Ski Academy, 20 tjejer och killar fick chansen att delta på Hassela Ski Resort den 5-7 april. Förutom att åka skidor tillsammans med OS-guldmedaljören André Myhrer har de också fått smakprov på en hel palett av verktyg för att kunna utvecklas inom idrotten, som mental träning, fys- och teknikövning samt tankar kring målsättningar och träningseffektivitet.

- Det är första gången som vi genomför det här lägret, så det blir lite av ett testår. Det är ett kul sätt för mig att ge tillbaka till idrotten, som har skänkt väldigt mycket glädje i mitt liv. Ambitionen är att det ska bli ett årligt inslag på vårkanten, säger André Myhrer.

Kocken Lisa Zettervall serverar middagar i världsklass på Myhrer Ski Academy. Foto: Myhrer Ski Academy

Hållbar mat för idrottare

Som ambassadör för SOK:s och WWF:s gemensamma projekt Vego i världsklass har André varit mån om att lägret ska ha ett starkt hållbarhetsfokus, både vad gäller kosthållning och livsstil. Vego i världsklass har därför haft en kock på plats som har serverat hållbar, näringsberäknad vegetarisk mat som varit anpassad till högpresterande idrottare.

- Det är viktigt att vi alla börja tänka på vad vi själva kan göra kring hållbarhet, annars kanske vi inte ens har några slalombackar i framtiden. Bara under mina 15 år som skidåkare så är det otroligt hur mycket glaciärerna har smält undan. Jag tycker att det är angeläget att vi pratar om det med ungdomar, de är mottagliga för frågorna på ett annat sätt än vad många vuxna är, säger André Myhrer.

All mat tillverkades utifrån konceptet Vego i världsklass, hållbar mat för högpresterande idrottare. Foto: Myhrer Ski Academy

André Myhrer påpekar själv att han är väl medveten om problematiken kring att tävla på världsnivå som kräver många flygresor och den påfrestningen som det innebär på klimatet.

- Jo, så är det naturligtvis. Därför tycker jag att det är viktigt att göra sånt som man kan förändra enkelt i vardagen, som vad jag äter. En annan poäng som jag har velat förmedla till ungdomarna här är att man måste inte bara träna på snö. Jag åkte inte till glaciärer och tränade skidåkning när jag var i deras ålder, jag höll på med både fotboll och friidrott. Passa på att träna någon annan idrott på hemmaplan istället, då får du en mer mångsidig träning, du riskerar inte att ledsna och det är bättre för miljön, säger André Myhrer.

Checklista för mellis

Som alla elitidrottare så vet André att det är en utmaning att få i sig energi under långa träningspass i backen. Speciellt i den åldern som ungdomarna på Myhrer Ski Academy, som utan problem kan sluka en hel limpa som mellanmål.

- Ja, jag åt själv en hel del mackor i den åldern. Och när jag gick på skidgymnasiet så blev det väldigt mycket snabbmackaroner och korv. Inte så optimalt kanske men tack och lov finns det ett helt annat tänk i dag, även hos ungdomar, säger André Myhrer med ett skratt.

Vego i världsklass-teamet har satt ihop en checklista för mellanmål för dig som är eller har hungriga idrottande ungdomar i huset.

 • Tänk på att träningspasset börjar med att du äter. Det är där, vid matbordet, som du skapar förutsättningar för att kunna köra ett bra träningspass. Uppladdningsmålet ska ge bränsle till musklerna. Men är också viktigt för att du ska kunna hålla koncentration, driv och reaktionssnabbhet träningspasset igenom.
 • Ladda upp med kolhydrater, protein och vätska. Havregrynsgröt med frukt och bär som proteinförstärks med jordnötssmör till exempel.
 • På samma sätt så avslutas träningspasset med att du äter. Det är då du bygger upp kroppen, tillgodogör dig träningen och återhämtar dig inför nästa pass.
 • Tips på mat att ta med ut i backen:
  • Bröd (till exempel tunnbrödrullar) med jordnötssmör eller hummus.
  • Blandningar med nötter och torkad frukt eller energibars besående av samma sak att fylla på med i liften.
  • Använd termosen för varm mat som pasta med vegofärssås eller en matig soppa eller utnyttja värmestugans mikro.
  • En overnight-oats kan du göra klart kvällen innan, toppa med bär och ha med i en burk
  • Mug-cake
  • Pannkakor

FAKTA/Myhrer Ski Academy

Ett läger för ungdomar i åldrarna 13-16 år med skidtränings- och tävlingsvana.

Genomfördes för första gången på Hassela Ski Resort den 5-7 april 2019.

Ambitionen med lägret är att det ska bli ett årligt återkommande inslag på vårkanten med skidglädje och hållbarhet i fokus. I framtiden hoppas André Myhrer även kunna klimatkompensera deltagarnas resor till lägret med hjälp av partners.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper