Den dubble OS-medaljören i ishockey, Danijela Rundqvist manifesterar med barnen på Snättringeskolan under Jorden Runt loppet för en bättre värld. Foto: SOK

Publicerad 2 april 2019

Jorden runt för en bättre värld

Barnen sprang för jämlikhet, framtiden och en bättre värld. Jorden Runt-loppet är verkligen inget aprilskämt, målet med manifestationen är att nå 100 varv runt klotet.
- Fantastiskt att träffa så många barn som brinner för att förbättra världen, säger SOK:s ambassadör Danijela Rundqvist.

Vid Snättringeskolan i Huddinge utanför Stockholm samlades hundratals barn för att lyssna till Danijela Rundqvist. Hon hade med sig en hel hockeytrunk med livsfilosofi från 223 landskamper, sju VM-turneringar och tre OS att dela med sig av.

- Idrotten handlar ju om att drömma om att uppnå något och sedan kämpa för att nå sitt mål. De här barnen drömmer också, men för dem kan målet vara att förbättra vår planet, säger Danieja Rundqvist.

Danijela Rundqvist höll två föreläsningar för eleverna i skolans matsal. Foto: SOK

Hon berättade också om de olympiska värderingarna:

  • Strävan efter excellens
  • Visa respekt
  • Bygga vänskap

Att hon var inspirerande blev extra tydligt ute på skolgården där kön för att få autografer ringlade lång. Danielja är en av ett 20-tal olympier som sedan december spridit ordet om Jorden Runt-loppet och FN:s globala mål för en hållbar utveckling av världen. Flickors lika rättigheter, det femte globala målet för ökad jämställdhet, har varit i fokus under årets upplaga av Jorden Runt-loppet. Bland barnen som deltar finns flickor som tvingats till barnäktenskap och som har utsatts för övergrepp i länder som Kongo-Kinshasa och Zimbabwe. Mål 10, för ökad jämlikhet i och mellan länder, samt mål 16, för rättvisa och fredliga samhällen lyfts också fram. Satsningen bidrar dessutom till att nå det tredje målet, som handlar om hälsa och välbefinnande.

Många färgglada och genomtänka plakat fyllde skolgården under Jorden Runt-loppets manifestation. Foto: Kim Naylor/WCP

Barn i fler än 300 svenska skolor har planerat och funderat på hur de själva kan bidra för att målen ska var uppfyllda år 2030. Under måndagen den 1 april var det dags för den globala manifestation, tillsammans med barn från ytterligare 35 länder i världen för att framföra vad de lärt sig och vilka förändringar måste göras.

Snättrigeskolans skolgård fylldes under måndagen med plakat av typen "Vi har bara en värld", "Varför är det ingen som gjort något ännu?", "Vilka är det som ska rädda Jorden", "Tillsammans är vi starka", "Vi kan rädda planeten" och "We can change the world together". Barnen bildade sedan en mänsklig kedja för att stå upp för barnets rättigheter, särskilt flickors lika rättigheter, klimat, fred och rättvisa. Kedjan förlängdes sedan genom att barn gick eller sprang i tre kilometer. Målet med hela manifestationen var att man gemensamt skulle samla ihop till minst 100 varv runt jordklotet.

På Odenslundsskolan i Östersund blev det så klart en mänsklig kedja och 3 km på längdskidor. OS-mästaren i stafett från Vancouver 2010, Anders Södergren var där tillsammans med barnen. Foto: Marie Birkl/WCP

- Det har varit fantastiskt att få komma ut i skolor och jobba tillsammans med World's Children's Prize. Vi kommer att samarbeta även nästa år och våra olympier kommer när projektet är klart att han gjort ungefär 200 skolbesök, säger SOK:s projktledare Nathalie Larsson.

I Husby utanför Stockholm är våren lite mer kommen och där sprang barnen de tre kilometrarna. Foto: Kim Naylor/WCP

FAKTA/ Jorden Runt-loppet för en bättre värld

Barn i tio länder deltar

Totalt en miljon barn, varav minst 30 000 i Sverige deltar i Jorden Runt-loppet för en bättre värld under 2019–2020. Här ingår barn i några av länder som av FN pekas ut som världens fattigaste och farligaste för barn, i synnerhet för flickor. Länderna som ingår i projektet är, utöver Sverige, Benin, Burkina Faso, Filippinerna, Ghana, Kongo-Kinshasa, Moçambique, Nepal, Pakistan, Sydafrika och Zimbabwe. Utöver dessa kommer skolor i ytterligare ett 25-tal länder att spontant delta då de också får läromedel där information om Jorden Runt-loppet för en bättre värld ingår.

Olympier som deltar

World’s Children’s Prize

World’s Children’s Prize-programmet (WCP) är världens största årliga utbildningssatsning som stärker barn till att som förändrare (changemakers) stå upp för allas lika värde, barnets rättigheter, demokrati och hållbar utveckling. Sedan år 2000 har 42 miljoner barn deltagit, 630 000 av dem i Sverige. Bland annat deltar miljoner barn årligen i den världsomröstning som utser årets barnrättshjälte och mottagaren av ”barnens nobelpris”. Bland dem som ställt sig bakom WCP som beskyddare finns Malala Youzafsai, Nelson Mandela, Desmond Tutu, Drottning Silvia samt Sveriges statsminister och barnminister.

Varför gör SOK det här?

Jorden Runt-loppet för en bättre värld är ett samarbete mellan World’s Children’s Prize Foundation och Sveriges Olympiska Kommitté, med stöd av Svenska Postkodlotteriet. Projektet är en del i SOK:s arbete med i att förbättra världen genom idrott. Baserat på den olympiska rörelsens grundläggande värden ska SOK verka för att:

  • Skapa fler goda förebilder för unga
  • Inspirera fler att utvecklas genom och inom idrott
  • Skapa möjlighet att utvecklas oavsett bakgrund, kön och ekonomi
  • Sprida de olympiska värderingarna om vänskap, respekt och strävan efter utveckling

Partners

Huvudsponsorer, logotyper