OS-byn i Tokyo Bay byggs upp inför spelen 2020. Foto: TT/Reuters.

Publicerad 12 mars 2019

500 dagar kvar till OS i Tokyo

I dag är 500 dagar kvar till invigningen av OS i Tokyo den 24 juli 2020. För SOK är förberedelserna redan i full gång.
- Tokyo 2020 har kommit förhållandevis långt i sina förberedelser och de verkar ligga väl framme enligt tidsplanen, säger verksamhetschef Peter Reinebo.

Just nu håller uttagningsplaner för varje idrott att växa fram i samspel med förbunden. I de flesta fall finns en gemensam strävan att göra en så tidig uttagning som möjligt. Första uttagningen till Tokyo 2020 kommer att ske i samband med på förberedelselägret, Olympic Camp, i mitten av november i år.

Nästa stora aktivitet är coachprogrammets möte i maj då SOK tillsammans med ansvariga coacher och förbundskaptener tar nästa steg i planeringen. Tokyo 2020 kräver ett särskilt noggrant rekognoseringsarbete. Ett skäl till det är långa avstånd mellan arenor och boende på plats i Tokyo.

- Vi har säkrat boende för ett par idrotter som ledare och coacher som har sina tävlingsplatser en bit bort från OS-byn, det gäller exempelvis golf. Vi gör skräddarsydda lösningar för att det ska bli optimalt för varje idrott, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

- OS-byn kommer att bli väldigt kompakt, den kommer att bli bra med höga hus och när jag var där förra veckan såg man med blotta ögat hur våning för våning växte fram, säger Reinebo.

Acklimatiseringsprojekt

En annan utmaning är acklimatisering vad gäller klimat och tidsomställning. SOK anordar därför ett extra stort förläger i Fukuoka så alla som behöver får tid att acklimatisera sig till både annorlunda klimat och tidszon. SOK leder sedan förra året ett särskilt acklimatiseringsprojekt som ska göra de särskilda väderförhållandena till en konkurrensfördel för svenska aktiva. När testtävlingar börjar till sommaren ska flera coacher och personer inom SOK titta ännu närmare på arenor och logistik, samt prova på olika acklimatiseringsstrategier.

- Vi känner oss väl förberedda att möta de klimatmässiga utmaningarna, säger Reinebo.

Samarbete med partners

Det finns även ett tätt samarbete med SOK:s två nya huvudpartners, Uniqlo och SAS.

- Med Uniqlo ska vi skapa en grupp med tidigare olympier för att ta fram en särskild olympisk kollektion som passar för klimatutmaningar. Av SAS får vi ovärderlig hjälp att hantera de långa resorna till Japan för att göra tidomställningen så smidig som möjligt, säger Peter Reinebo.

Det pågår även stor aktivitet med andra projekt med sikte på Tokyo 2020.

- Vi jobbar med planer på att genomföra Sweden Arena igen. Vi vill skapa en mötesplats för truppen, för svenskar på plats, för partners, för medierna och för gäster. Ungefär på samma sätt som vi gjorde i PyeongChang 2018, säger Peter Reinebo.

Tokyo 2020:s maskot Miraitowa

Fakta/OS för andra gången

De 32:a sommarspelen kommer att invigas i Tokyo den 24 juli 2020, tävlingarna pågår till den 9 augusti. Det är andra gången sommar-OS går i Tokyo, första gången var 1964. Spelens maskot heter Miraitowa. Namnet är en sammansättning av de två japanska orden "Mirai" (framtid) och "towa" (evighet).

Fakta/Fem nya idrotter

I Tokyo tävlas det om medaljer i 33 idrotter. Fem är nya sedan de senaste sommarspelen: baseboll/softboll, karate, skateboard, klättring och surfing. I övrigt blir det också förändringar i grenprogrammet i 15 andra idrotter.


Läs mer om OS-programmet i Tokyo här:

1000 dagar kvar till OS i Tokyo

Tävlingsprogrammet i Tokyo 2020 spikat

Fakta/Uttagningskriterier

Sverige tillämpar, i likhet med många andra länder, nationella kriterier för uttagningen till OS. Grundkriteriet är att en aktiv, eller ett lag, ska ha visat resultat att man kan konkurrera om en plats baldn de åtta bästa i världen för att bli uttagen. En lovande aktiv på väg mot sitt första OS kan tas ut på det så kallade Framtidskriteriet om denne bedöms kunna prestera toppresultat vid nästkommande OS. Utvärderingar visar att OS-erfarenhet och rutin är bra investering för framtiden.


Partners

Huvudsponsorer, logotyper