Starten av mixedstafetten i längdåkning under Europaungdoms-OS i Bosnien-Hercegovina. Foto: SOK.

Publicerad 15 februari 2019

Två gånger fem avslutade EYOF för Sverige

Stafettlagen i skidskytte och längd var sist ut av de svenskar som tävlade under Europaungdoms-OS i Bosnien-Hercegovina. Både längdlaget och skidskyttarna slutade på femte plats.

Längdlaget med Truls Gisselman, Märta Rosenberg, Pål Jonsson och Tilda Östberg svarade för bra sträckor allihop. Det svenska laget var en knapp halvminut från täten efter Truls och Märtas inledande sträckor. Pål Jonsson och Tilda Östberg fortsatte i samma fina stil.

- Stabila insatser, alla kämpade fantastiskt både i och utanför spåret. Roligt att de fick känna att de var med där framme och slogs, säger ledaren Martin Persson.

Norge vann längdstaftetten 4,4 sekunder före Ryssland. Schweiz slutade på bronsplats, tolv sekunder från täten. Sverige var 1.16,5 efter Norge i mål.

Femma även i skidskytte

Skidskyttarna Alva Sköld, Erika Österman, Oscar Andersson och Anton Ivarsson tog Sverige till samma placering i skidskyttets mixedstafett. Flickorna var först ut och sköt väldigt stabilt, Alva och Erika förbrukade bara ett extraskott tillsammans under de inledande sträckorna. Sverige växlade som åtta, en dryg minut från täten, efter halva loppet. Oscar Andersson fick åka en sväng i straffrundan innan han växlade över som sjua till slutmannen Anton Ivarsson - knappt tre minuter från täten. Ivarsson klarade sig med tre extraskott och var snabb i spåret, vilket förde upp de guldressade till femte plats.

- Jag har aldrig varit så trött som nu, summerade Anton som gjorde slut på sina sista krafter under slutsträckan.

Norge vann guldet i överlägsen stil, en dryg minut före Frankrike. Bronset till Finland. Sverige var drygt tre minuter efter Norge och hade 1.44 upp till en medalj.

Truppen åker hemåt

Den svenska truppen under Europaungdoms-OS (EYOF) bestod av 18 personer, och de lämnar Sarajevo och Östra Sarajevo med massor av fantastiska erfarenheter inför sina framtida karriärer. Den 14-årige konståkaren Andreas Nordebäck knep den bästa individuella placeringen med en femte plats.

- Det har varit en rolig och intensiv vecka, med en härlig stämning och bra laganda i truppen. Vi hoppas att både aktiva och ledare åker hem med värdefulla erfarenheter som de tar med sig i sina fortsätta satsningar. Förhoppningsvis träffar vi flera av dem igen i framtida OS-sammanhang, summerar den svenska truppchefen Helena Wielinder,

Oscar Andersson under tredje sträckan i skidskyttets mixedstafett under Europaungdoms-OS i Bosnien-Hercegovina. Foto: SOK.

Oscar Andersson under tredje sträckan i skidskyttets mixedstafett under Europaungdoms-OS i Bosnien-Hercegovina. Foto: SOK.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper