Joshi Helgesson, konståkning, Danijela Rundqvist, ishockey och Johan Röjler, skridsko är några av olympierna som idrottade med barnen i Spånga. Foto: SOK

Publicerad 8 februari 2019

Olympic Day i Spånga

Olympic Day har haft sitt första nedslag för året i Spånga. Under två dagar har skolbarn i Järvaområdet provat på idrotter tillsammans med några av Sveriges olympier på plats.

Totalt har omkring 600 elever i årskurs 4-6 fått testa på en handfull idrotter med hjälp av ledare från lokala idrottsföreningar och olympier som bidrog med inspiration och pepp. Den tvåfaldige OS-medaljören i ishockey från Turin 2006 och Salt Lake City 2002, Danijela Rundqvist, visade barnen lite tips och trix på isen. Konståkerskan Joshi Helgesson, gjorde piruetter så barnen stod med gapande munnar och funderade hur det gick att snurra så fort! Skridskoåkaren Johan Röjler var också en hel del på isen och visade att man kan åka riktigt fort på skridskor. Skidskytten och bronsmedaljören i stafett från Albertville 1992, Tord Wiksten hade hand om det populära springskyttet. Det sköts och sprangs straffrundor om vartannat.

Barn som spelar ishockey

Full fart på isen under Olympic Day i Spånga 2019. Foto: SOK

Olympic Day kommer att genomföras på ytterligare tre orter under året med sammalagt elva dagar.

  • 3-5 maj Liseberg, Göteborg (en skoldag och två öppna dagar för allmänheten)
  • 7-9 juni Ribersborg, Malmö (en skoldag och två öppna dagar för allmänheten)
  • Aug-sept Kungsträdgården, Stockholm (två öppna dagar för allmänheten)

Fakta om Olympic Day

  • Olympic Day är en prova-på-dag då barn och ungdomar bjuds in för att prova olika idrotter som finns på hemmaplan. Syftet är att utmana barn och ungdomar att prova olika idrotter tillsammans med lokala idrottsföreningar och på så sätt ge dem möjligheten att hitta sin nya idrott. I förlängningen är målet att inspirera fler ledare och aktiva till drömmar och olympiska satsningar.
  • Olympic Day genomförs med lokala arrangörer och föreningsledare från lokala idrottsklubbar. Dagarna finansieras med hjälp av stöd från Postkodlotteriet.
  • Sedan starten 2011 har drygt 131.000 barn besökt en Olympic Day.
  • SOK har genomfört över 220 Olympic Days sedan 2011.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper