Maskoten för ungdoms-OS i Sarajevo och Östra Sarajevo heter Groodvy. Foto: EYOF 2019.

Publicerad 16 januari 2019

Längdåkare uttagna till EYOF

SOK presenterar nu åtta längdåkare som ska tävla för Sverige på Europaungdoms-OS (EYOF) som avgörs i februari i Sarajevo och Östra Sarajevo.

Sverige kommer ställa upp med fyra flickor och fyra pojkar i längdskidor under ungdoms-OS i Bosnien-Hercegovina. Längdåkarna som tas ut i den svenska truppen är:

Ida Lundberg, Umeå
Märta Rosenberg, Duved
Maja Årebäck, Boliden
Tilda Östberg, Borlänge
Emil Danielsson, Sandviken
Truls Gisselman, Bollnäs
Måns Skoglund, Täby
Pål Jonsson, Piteå

Rikard Grip, förbundskapten för längdlandslaget, ser ungdoms-OS som en väldigt nyttig erfarenhet för en åkares framtida karriär.

- Ungdoms-OS är väldigt fina tävlingar som ger våra unga åkare bra internationella erfarenheter inför framtida mästerskap i deras karriärer. Tävlingarna ger dem också en enorm kick av energi och inspiration på vägen vidare i sina satsningar, säger Rikard Grip.

I december togs även två konståkare och en snowboardåkare ut, men tyvärr har konståkaren Selma Ihr tvingats lämna återbud på grund av skada. Den slutliga svenska truppen kommer därmed att bestå av totalt 18 aktiva från fyra idrotter. Åtta skidskyttar kommer att tas ut i slutet av januari.

Europaungdoms-OS, eller European Youth Olympic Festival som det heter på engelska, brukar förkortas till EYOF. Spelen i Bosnien-Hercegovina avgörs i Sarajevo, men också i Istočno Sarajevo (Östra Sarajevo på svenska). Östra Sarajevo ligger i en av landets två entiteter, Republika Srpska. Sarajevo ligger i den andra entiteten, Federationen Bosnien-Hercegovina. Tävlingarna pågår 10-15 februari.

Den svenska truppen till EYOF

Sverige kommer att skicka totalt 18 aktiva till Europaungdoms-OS i Sarajevo och Östra Sarajevo, 10-15 februari 2019.

  • Konståkning: Andreas Nordebäck.
  • Snowboard: William Mathisen.
  • Längdåkning: Ida Lundberg, Märta Rosenberg, Maja Årebäck, Tilda Östberg, Emil Danielsson, Truls Gisselman, Måns Skoglund och Pål Jonsson.
  • Skidskytte: Fyra flickor och fyra pojkar, som presenteras i slutet av januari.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper