EOC hade sitt styrelsemöte i Stockholm. I mittens syns EOC:s ordförande Janez Kocijancic. Han är flankerad av bland andra Gunilla Lindberg. Foto: SOK.

Publicerad 21 september 2018

Stockholm charmade EOC

Europeiska Olympiska Kommittén höll i veckan sitt styrelsemöte i Stockholm. Ledamöterna kombinerade beslut kring Europeiska spelen med en rundtur av Olympastadion.
- Stockholm är en fantastisk plats och Sverige är ett av de starkaste olympiska länderna. Ni är världens 89:e mest befolkade nation men sjua på listan över de länder som tagit flest olympiska medaljer, sade EOC:s ordförande Janez Kocijancic.

Gunilla Lindberg ledde rundvandringen på Olympiastadion. Foto: SOK

Gunilla Lindberg ledde rundvandringen på Olympiastadion. Foto: SOK

För Janez Kocijancic var det lite extra speciellt att få besöka Olympiastadion, då Sloveniens första OS-guldmedaljör genom tiderna tog ett fäktningsguld 1912.

Det var stort intresse av att se arenan från 1912 då stadion även kommer att vara värd för Big Air-tävlingarna om Stockholms bud att få vinterspelen 2026 blir lyckosamt.

Minsk nästa för Europeiska spelen

Under mötet i Stockholm tog även EOC beslut att starta processen med att ta fram en värdstad för Europeiska spelen 2023. Intresserade städer ska ha anmält sig senast den 28 februari 2019.

Europeiska spelen hölls första gången i Azerbajdzjans huvudstad Baku 2015 och nästa år kommer vitryska Minsk att vara värd för tävlingarna.

- Det är viktigt med ett kontinentalt mästerskap för Europa, säger Spyros Capralos, den grekiske EOC-ledamoten som leder koordineringskommissionens arbete för tävlingarna i Minsk.

- Minsk är väldigt redo för Europeiska spelen. Med nästan ett år kvar är alla arenor färdiga.

Hyllar Gunilla Lindberg

Spyros Capralos var en av krafterna bakom Atens lyckosamma bud för sommarspelen 2004, då Aten besegrade Stockholm. Nu hör han spännande saker som Stockholms bud för vinterspelen 2026.

- Av vad jag hör har Sverige ett mycket starkt bud den här gången, säger Capralos.

Samarbetet mellan de olympiska kommittérna i Grekland och Sverige har fördjupats de senaste åren. Olympic Camp inför de framgångsrika spelen i PyeongChang hölls exempelvis på den grekiska ön Kreta. En nyckelperson för de internationella kontakterna är SOK:s generalsekreterare Gunilla Lindberg, som även sitter med i EOC:s styrelse.

- Gunilla är en enorm kraft inom den olympiska rörelsen och lär oss andra mycket genom sin erfarenhet. Jag är glad att få besöka hennes hemstad, säger Spyros Capralos.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper