Oskar Rozenberg Hallberg är ny i Topp och Talang-programmet med sikte på OS i Tokyo 2020. Han vann VM under 2017. Här syns han under VM i Malmö 2016. Foto: TT.

Publicerad 26 juni 2018

Skateboard ny sport i Topp och Talang

Skateboard blir en OS-gren i Tokyo 2020. SOK satsar extra på Oskar Rozenberg Hallberg och Karl Berglind i Topp och Talang-programmet under de kommande åren.
- Kalle och Oskar visade med sina resultat under förra säsongen att dom kommer att bli att räkna med i Tokyo, säger SOK:s sportchef Anders Wiggerud.

Malmökillarna Oskar Rozenberg Hallberg och Karl Berglind har båda visat hög internationell klass under de senaste åren. Den 21-årige Oskar Rozenberg Hallberg är regerande världsmästare efter segern i Shanghai i september förra året. Den tre år yngre Kalle Berglind var VM-femma i Shanghai.

- Det är två väldigt olika killar men med några viktiga gemensamma nämnare - en fantastisk kärlek och dedikation till sin sport och ett driv att utvecklas. De är båda väldigt laddade att få tävla och försöka ta en medalj i OS, säger Anders Wiggerud, sportchef på SOK och ansvarig för skateboardsatsningen.

Fem nya idrotter

Skateboard är en av fem nya idrotter som tar plats på det olympiska programmet i samband med OS i Tokyo om två år. De övriga nya idrotterna är karate, baseboll/softboll, surfing och klättring. Skateboardkillarna är de enda från de nya idrotterna som kommer med i Topp och Talang från och med den 1 juli.

- I ett första läge känner vi att det är viktigt att vi kan skapa ett team som kommer fungera bra i förberedelserna för och under OS. Där har vi och Skateförbundet plockat in en före detta skatelegendar, Casper Plass, som ska leda killarna att hitta rätt i sin satsning som förstås kommer att bli lite annorlunda nu i och med sportens inträde i den olympiska familjen, säger Anders Wiggerud och fortsätter:

- Killarna är unga och drivna och har redan visat stort intresse av att få hjälp med såväl fysträning, nutrition och inte minst den medicinska hjälplinan som vi kan erbjuda. Det känns väldigt positivt och vi hoppas förstås att skateboard snart får klartecken för såväl Paris 2024 som LA 2028.

Åtta nya namn

Övriga nya Topp och Talang från den 1 juli är också bordtennisspelarna Truls Möregårdh och Martin Friis, freeskilöftet Jennie-Lee Burmansson, längdskidåkaren Anna Dyvik samt skidskyttarna Jesper Nelin och Linn Persson. Även herrlaget i bordtennis för stöd inför OS i Tokyo.

Vad gäller curling så lyfts OS-guldmedaljörerna i Lag Hasselborg upp till toppgruppen i Topp och Talang med sikte på OS i Kina 2022.

- SOK satsar nu långsiktigt mot 2022, tillsammans med Curlingförbundet, på både Lag Hasselborg och Lag Edin som två toppgruppslag. Stödet innebär stipendier, tränare och resurspersoner. Under perioden mot OS i Peking kommer också successivt ökat stöd att ges till internationellt tävlande, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Här är alla nya i Topp och Talang

  • Herrlag, bordtennis
  • Truls Möregårdh, bordtennis
  • Martin Friis, bordtennis
  • Oskar Rozenberg Hallberg, skateboard
  • Karl Berglind, skateboard
  • Jennie-Lee Burmansson, freeski
  • Anna Dyvik, längdskidor
  • Jesper Nelin, skidskytte
  • Linn Persson, skidskytte

Partners

Huvudsponsorer, logotyper