André Myhrer. Foto: TT

Publicerad 22 februari 2018

André skriver OS-historia

André Myhrer tog inte bara guldet i herrarnas slalom. Han skrev också in sig i historien på flera sätt. Bland annat som den äldste svenska guldmedaljör i ett individuellt event på Vinter-OS.

André Myhrer vann guldet i herrarnas slalom efter att ha legat på en andra plats efter första åket, endast 0,21 sekunder efter ledande norrmannen Henrik Kristoffersen. Storfavoriten Marcel Hirscher körde ur i första åket. I andra åket höll André för trycket och passerade mållinjen som ledare. När Henrik Kristoffersen körde ur i mitten av banan så blev det klart att André Myhrer var olympisk mästare.

André blev den andre svenske manlige olympiern att vinna ett olympiskt guld i alpint när han vann herrarnas slalom under torsdagen i Yongpyong. Han sällar sig till Ingemar Stenmark som vann guld i slalom och storslalom i Lake Placid 1980.

André skriver också historia som den äldste svenska guldmedaljör i ett individuellt event på vinter-OS. Med sina 35 år och 42 dagar slår han Sixten Jernbergs rekord som var 34 år och 364 dagar när han vann femmilen i längdskidor i Innsbruck 1964.

OS-guldet var Andrés andra OS-medalj. I Vancouver 2010 tog han brons i samma gren. Därmed sällar han sig till en exklusiv skara som har flera OS-medaljer i slalom. De övriga medlemmarna är Alberto Tomba, Italien (tre medaljer), Benjamin Raich, Österrike (två), Phil Mahre, USA (två) och Gustav Thoni, Italien (två).

André Myhrer under andra åket i slalomtävlingen. Foto: TT

Det här blir andra gången som Sverige vinner två guld i alpin skidåkning under samma OS. Det hände sist i Lake Placid 1980 då Ingemar Stenmark vann guld i herrarnas slalom och storslalom.

Det är också den andra gången som ett land vinner guld i både herrarna och damernas slalom vid ett och samma OS. I Grenoble 1968 vann Jean-Claude Killy och Marielle Goitschel båda guld för Frankrike.

Ingen har vunnit två OS-guld i slalom. Alla 19 slalomtävlingar har vunnits av 19 olika åkare.

Kristoffer Jakobsen stod också för en fantastisk prestation när han slutade på en sjundeplats i tävlingen.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper