Lisa Andersson. Foto: TT

Publicerad 21 februari 2018

Lisa beskriver skicrossbanan

Skicrosstävlingarna i PyeongChang 2018 startar på ett lite annorlunda sätt, bokstavligt talat, då banan börjar med ett dropp på ett par meter innan åkarna får kontakt med snön. Lisa Andersson berättar exakt hur speciellt detta är.

– Det är som ett dropp rakt ut precis vid start och jag har aldrig sett det förut. Det är väldigt speciellt och jag tror det är första gången någonsin det ser ut så här på en tävling.

I vanliga fall måste skicross-åkarna fokusera på att få med sig så mycket fart framåt de bara kan ut från startporten men handlar det nu om en annan teknik för att få till starten så bra som bara möjligt.

– Droppet är inte helt rakt ner, så man drar sig ut lite grann men sen handlar det om att få ner skidorna i snön så fort som möjligt. Det är svårt att få med sig farten eftersom det är så brant och du droppar ut och landar efter två tre meter. Det gäller att landa så tidigt du kan och sen komma igång och pumpa för att få med sig så mycket fart det bara går, för det gör en väldigt stor skillnad.

Starten kommer som vanligt vara väldigt viktig, men banan bjuder på fler möjligheter längs vägen.

– Den här starten kommer vara extra viktig men det är samtidigt en väldigt bred bana så det är öppet att köra om även om en får lite dålig start.

Viktor Andersson längst till vänster i herrarnas åttondelsfinaler. Foto: TT

Byggt OS-banan i Sverige

För att förbereda sig har de svenska åkarna tränat på en liknande start under deras för-läger i Idre inför OS.

– Vi har byggt upp en snarlik start i Idre och testat på samma dropp i förväg så jag tror att vi har förberett oss ganska bra ändå. Det är en så speciell start och det är svårt att få träffar så det är många som försökt träna på det eftersom det är så annorlunda. Jag känner att jag har kontroll på det, och när vi har tävlat har jag kunnat utmana de andra i laget, och jag har varit bra på att vara snabb i starten hela säsongen så det ska nog gå bra.

Banan skiljer sig från en traditionell skicrossbana även efter starten.

– Lite längre ner i banan är det en väldigt speciell negativ som är tuff och brant. Den är ganska speciell. Sen är hopprakan innan slutet också annorlunda för där finns det lite step-up hopp (ett hopp där landningen är högre än kicken, reds.anm.) med alternativa landningar och det har jag inte riktigt sett tidigare, så de har försökt göra en ganska annorlunda bana verkar det som.

Den utmärkande bandesignen tror Lisa kan återkomma framöver inte bara på mästerskap utan även under världscupen.

– Jag tror att designen kan komma att finnas på fler ställen framöver, men det krävs en del att bygga den. Startgrinden står lite ute på en brygga men jag tror att det kommer finnas på några ställen på världscupen för det är en rolig start och det är alltid kul när det kommer nya element i sporten. Vi har sett att alla länder har försökt återskapa starten så det kommer nog sprida sig, avslutar Lisa.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper