Fredrik Lindberg, Peja Lindholm och Henrik Leek. Foto: SOK

Publicerad 18 februari 2018

Henrik är truppens doldis

Henrik Leek och Jennie Wåhlin heter två av den svenska OS-truppens hemligaste deltagare. Vi har snackat med en av de svenska curlingreserverna.

Meritlistan är tung; VM-guld och VM-silver samt fyra raka EM-guld. Utanför den allra innersta curlingkretsen är inte namnet Henrik Leek speciellt känt. Men han syns i TV-rutan med jämna mellanrum under OS i PyeongChang när han sitter tillsammans med huvudtränaren Peja Lindholm och lag Edins tränare Fredrik Lindberg.

Henrik är Lag Edins femte hjul. Som reserv har han hittills fått spela några omgångar i segermatchen mot USA.

- Under matcherna håller jag ett speciellt öga på vad våra motståndare gör. De kan göra taktiska förändringar som är viktiga för matchen, säger Henrik.

Fredrik Lindberg och Henrik Leek i arbete efter Sveriges match. Foto:SOK

Men arbetsuppgifterna stannar inte med det. Det stora jobbet börjar när hallen är tömd på spelare och publik och klockan närmar sig midnatt. Då börjar reservernas jobb att ta reda på hur stenarna går på den bana eller de banor som laget kommer att spela kommande dag. Stenarna kan uppföra sig lite annorlunda från banan till bana och traditionellt så är det reservens uppgift att hålla koll på det. Men det svenska laget följer inte traditionen.

De tio minuterna som varje nation får på sig att testa morgondagens bana och stenar använder lag Edin annorlunda.

- Eftersom jag fortfarande spelar tyckte jag att det var bättre att jag kollade stenarna och Henrik fick träna på att göra matchliknande slag, säger coachen Fredrik Lindberg som var med som spelare både i OS i Sotji 2014 och Vancouver 2010. Sverige är fortfarande ganska ensamma om det här upplägget.

- Jag har sett att någon nation har börjat träna på samma sätt, konstaterar Fredrik Lindberg.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper