Stina Nilsson, Ebba Andersson, Charlotte Kalla och Anna Haag. Foto: TT

Publicerad 17 februari 2018

OS-silver efter rysarstafett

Det blev ett silver för det svenska längdskiddamerna i en mycket rafflade stafettlopp med full körning från start till mål.

Natalja Nepryaeva, OAR drog upp ett vansinnigt tempo redan på första sträckan och fältet drogs ut direkt. Anna Haag fick kämpa hårt för att inte tappa allt för mycket och i växlingen till Charlotte Kalla på andra sträckan låg Sverige på femteplats med 25,8 sekunder upp till täten. Charlotte krigade dock för allt hon var värd och tog upp Sverige till en andraplats 1,7 sekunder bakom OAR när hon lämnade över till Ebba Andersson på tredjesträckan samtidigt som Norge hade klappat igenom ordenligt.

Ebba Andersson tog över ledningen och lämnade över till Stina Nilsson som gick ut samtidigt som OAR och med Marit Björgen 3,4 sekunder bakom sig efter att Ragnhild Haga hämtat upp det norska tappet på andrasträckan.

Marit Björgen passerar mållinjen tätt följd av Stina Nilsson. Foto: TT

Det blev en kamp om guldet mellan Stina Nilsson och Marit Björgen där Stina grillades hårt under hela sträckan och i slutändan inte hade tillräckligt med krafter kvar för att spurta om Marit. Sverige fick nöja sig med silver. Bronset tog OAR, hela 43,3 sekunder efter segrande Norge.

-Jag ville mer, men det fanns inte tillräckligt kvar i benen på slutet, säger Stina Nilsson efter loppet.

Därmed har Sverige tagit sin sjunde OS-medalj i Pyeongchang.

Damkronorna förlorade kvarten

De svenska damkronorna är ute ur medaljstriden i ishockeyturneringen efter att ha förlorat kvartsfinalen mot Finland med hela 7-2. Nu väntar placeringsmatcher. Först ut Japan under söndagen i match om placeringar 5-8.

På skidskyttearenan stod Hanna Öberg för ännu ett superlopp där hon slutade på en femteplats i masstarten. Hon bommade ett skott i det tredje skyttet som suddade ut chanserna på ett nytt OS-guld. Ett felfritt sista stående skytte gjorde att hon hade en chans på bronset men fick se sig besegrad på spurtvarvet. Även Mona Brorsson gjorde ett fint lopp och slutade på en 13:e plats.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper