Emma Dahlström under slopestylefinalen. Foto: TT

Publicerad 17 februari 2018

Att planera ett slopestyle-åk

Hur fungerar det egentligen när slopestyleåkarna ger sig ut i OS-banorna? Improviserar de alla sina trick och hopp eller är det noga planerat i förväg? Vi har tagit ett snack med Emma Dahlström.

– Ibland får vi skisser i förväg, och då kan man börja tänka lite hur en vill åka och planera för en dröm-linje. Nu inför OS har vi haft ganska mycket tid på oss för att planera, men det kan ändå vara svårt att veta exakt för vi vet ju inte hur kickar och så ser ut förrän vi väl är på plats, berättar Emma.

Emma har ett grund-åk som hon gärna kör på tävling. Emma åker dessutom relativt lika åk från tävling till tävling, även om banorna kan skilja sig avsevärt.

Emma Dahlström. Foto: TT

– Jag gör alltid switch vänster på första hoppet och sen kör jag alltid högersnurr på andra hoppet. Det är mycket för att jag vill vara säker på att få in olika rotationer. Vi kan ju snurra på fyra olika håll, framåt höger och vänster, och switch höger och vänster, så det handlar mycket om att få in en variation i åket.

En bra slopestyleåkare måste ha gott om självförtroende och rutin för att veta vad man klarar av och hur man kan minimera riskerna eftersom ett enda misstag kan bli det som står mellan dig och den ädlaste av medaljer.

­– Jag brukar oftast planera två olika linjer. Ett som är lite lättare och ett åk där en kan höja sig lite till när det väl gäller. Men även om det kan vara olika åk finns det ändå vissa likheter. Jag försöker alltid att åka in från samma håll till varje del i banan oavsett om det är mitt enklare eller svårare åk. Om jag åker baklänges, switch, i det svåra åket försöker jag åka switch även i det enklare åket.

Emma Dahlströms första åk i slopestylekvalet i PyeongChang 2018. Foto: TT

Det är inte bara att ändra sitt åk mitt under tävling, även om det ibland är den enda utvägen. Hon måste vara beredd på att improvisera om det skulle vara att hon till exempel inte får med sig tillräckligt med fart från en del av banan till en annan del.

– På vissa banor, som just den här på OS, finns det flera alternativ en kan göra även på hoppen. Det finns olika stora hopp som kräver olika mycket fart, och även om jag kanske planerar att göra ett trick i det största hoppet måste jag kunna anpassa mig och köra ett enklare trick i ett av de mindre hoppen om jag inte får med mig tillräckligt med fart.

Emma Dahlström låg etta efter kvalet i PyeongChang 2018 efter ett riktigt bra första åk. I finalen lyckades hon inte sätta ett helt åk och slutade totalt på en elfteplats tillslut. Jennie-Lee Burmansson slutade åtta.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper