Nils van der Poel under 5 000 m loppet. Foto: TT

Publicerad 11 februari 2018

Fina OS-debuter i skridsko och skidskytte

Bästa svenskresultatet under söndagen blev Niklas Mattsson med en niondeplats i snowboard slopestyle. Dessutom gjorde både skridskoåkaren Nils van der Poel och skidskytten Sebastian Samuelsson fina OS-debuter.

Niklas Mattsson slutade på en niondeplats i snowboard slopestylefinalen. Det var starka vindar som ställde till det för många av åkarna. För Niklas Mattssons del så fick han aldrig till det åk han hade planerat. Efter ett misslyckat första åk så fick han fick han ihop ett bra åk i andra omgången med hjälp av lite improvisation som sluthoppet.

Efter andra åket låg han sjua och hade ett åk kvar för att förbättra sin placering. Och Niklas började bra i sitt tredje åk som såg ut att bli hans bästa men så kom ett försmädligt misstag på ett av hans enklaste trick.

– Ja, tyvärr var det under mitt enklaste trick som misstaget kom, så det var lite surt. Men sånt är livet. Hade jag fått ned åket så hade jag varit uppe där, men det är skönt att veta att jag har i finalen att göra. Så det är mycket positivt jag tar med mig till Big airtävlingen, säger Niklas.

Det blev en spännande avslutning där medaljerna omfördelades in i det sista. OS-guldet togs till slut av 17-åriga amerikanen Red Gerard och kanadensaren Max Parrot puttade ned sin landsman Mark McMorris när han satte ned sitt och tävlingens allra sista åk.

Niklas Mattsson under finalen i slopestyle. Foto: TT

Stark OS-debut av Nils van der Poel

Nils van der Poel svarade för en utmärkt insats idag på 5000 m och slutade på 14:e plats.

Nils, som var rankad 20:e av samtliga åkare, startade redan i första par tillsammans med polacken Wielgat. Fram till 3000 m följdes de åt ganska väl, men därefter drog Nils ifrån. Med tre slutrundor under 30 sek, och ett slutvarv som var näst bäst av alla åkare på 29,1 så gick Nils i mål på 6.19,06 - ca tre sekunder över hans eget svenska rekord. Allt eftersom tävlingen fortskred visade det sig att tiden stod sig ganska bra och räckte tillslut till en glädjande 14:e plats.

Norsk totaldominans i herrarnas Skiathlon

Det blev en helnorsk pall i ett mycket kallt och blåsigt herrlopp i 30 km skiathlon. OS-debutanten Simen Hegstad Krüger gjorde en makalös upphämtning efter ett tidigt fall där han bröt staven och blev intrasslad med två av åkarna från Ryssland. Trots detta tog han sig tillbaka och vann loppet före landsmännen Martin Johnsrud Sundby och Hans Christer Holund.

De svenska åkarna var aldrig inblandade i striden om pallplatserna. Marcus Hellner slutade på en 12:e plats, Daniel Richardsson 14:e och Jens Burman 17:e. Calle Halfvarsson valde att bryta loppet.

– Det var tungt under den klassiska delen då jag fick slita för mycket. Däremot gick det bättre under skejtsträckan men när de ökade farten på tredje varvet så hade jag inte krafter att svara utan fick kriga bara för att hänga med. Men skejten känns bra så jag ser fram emot 15 km, säger Marcus.

Sebastian Samuelsson under skidskyttesprinten. Foto: TT

14:e plats för Samuelsson

Det kalla och blåsiga vädret blev också en prövning när herrarnas skidskyttesprint skulle avgöras. Favoriterna föll ifrån på skyttevallen och guldet togs tillslut av tysken Arnd Peiffer före Michal Krcmar från Tjeckien och Dominik Windisch från Italien.

Fredrik Lindström hade inte heller han någon lycka med skyttet och med tre bom slutade han på en 39:e plats tillslut. Bäst av svenskarna blev istället junioren Sebastian Samuelsson som slutade på en fin 14:e plats.

Se alla svenska resultat här

Svenska OS-guiden

Partners

Huvudsponsorer, logotyper