Foto: Andreas Hillergren, TT

Publicerad 9 februari 2018

Elden är tänd - spelen kan börja

De 23:e vinterspelen invigdes i PyeongChang Olympic Stadium på fredagskvällen.

I ceremonin fick man följa fem barn genom en tidsresa där de upptäcker fred genom koreanska ögon. Elden tändes av konståkerskan Kim Yu-na som skrinnade fram med elden.

För första gången så presenterades nationerna relativt tidigt i programmet och de aktiva kunde ta plats på läktaren. Eftersom ordningen som nationerna paraderar in i avgörs efter hemlandets alfabet så fick Sverige för en gång skulle marschera in relativt tidigt i ordningen, som nummer 36 av alla nationer. Den svenska truppen leddes in av fanbäraren Niklas Edin som bar en specialdesignad jacka i guld och svart. Niklas var den ende curlingspelaren som var fanbärare. Totalt var det 21 aktiva som gick i den svenska truppen från idrotterna alpint, freeski, curling och puckelpist.

Sverige under invigningen. Foto: Andreas Hillergren, TT

Det är H&M som har designat de svenska invigningskläder, liksom hela OS-kollektionen. Kollektionen är inspirerad och baserad på den svenska flaggans färger. Toner av blått mot en mörkblå bakgrund används för att betona flaggans färger där gult används mer som en detaljfärg och guld som accent i all typografi. Så här berättar H&M själva om designen:

-Vi har i arbetet med kollektionen utgått från vad som skulle kännas snyggt individuellt men också i större grupp, för att ge en självklar och enhetlig truppkänsla. Vi har utöver det utvecklat de starkaste elementen från tidigare OS-kollektioner och tagit det vidare tillsammans med stort fokus på funktion, mode och användarbarhet för att ge den svenska OS truppens kollektion kontinuitet i sitt uttryck. Grafiken har ett klassiskt uttryck men där vi försökt utveckla vidare iden genom att placera den asymmetriskt över plaggen tillsammans med ’Sverige’ i guldtext över grafiken.

OS-invigningar genom tiderna

Chamonix 1924

De första vinterspelen i den olympiska historien. Den svenska fanan bars av ishockeyledaren Ruben Rundquist. Truppen bar stickade ylletröjor med en svensk flagga på bröstet när de marscherade genom Chamonix.

Den svenska truppen i Chamonix 1924. Foto: IOK

S:t Moritz 1928

Den svenska fanan bars av ishockeyledaren Viking Harbom. Truppen bar knickers och korta rockar tillsammans med en randig halsduk.

Den svenska truppen i St Moritz 1928. Foto: IOK

Grenoble 1968

Invigningen var utomhus och elden tändes av den franske konståkaren Alain Calmat. Den svenska truppen bar pälsrockar, herrarna hade mörka och damerna ljusa. Till det bar de matchande pälsmössor. Notera damernas härliga glaciärglasögon. För första gången någonsin bars den svenska fanan av en kvinna, nämligen längdskidåkerskan Barbro Martinsson, då Grahn.

Den svenska truppen i Grenoble 1968 med fanbäraren Barbro Martinsson i spetsen. Foto: IOK

Sapporo 1972

Invigningen var utomhus och elden tändes av japanen Hideki Takada. Den svenska truppen bar naturfärgade fårskinnsrockar och pälsmössor. Som en rejäl färgklick hade de tvärrandiga halsdukar i blått och gult. Den svenska fanan bars av skridskoåkaren och OS-silvermedaljören Hasse Börjes.

Den svenska truppen vid invigningen av Sapporo 1972. Foto: IOK

Den svenska truppen vid invigningen i Innsbruck 1976. Foto: IOK

Innsbruck 1976

Invigningen var utomhus på backhoppningsstadion. Den olympiska elden tändes av rodelåkaren Josef Feistmantl och störtloppsåkerskan Christl Haas. Den svenska truppen bar helgula kläder med blå mössor och vantar. Den svenska fanan bars av bobåkaren Carl-Erik ”Jätten” Eriksson.

Sarajevo 1984

Sarajevos invigning var utomhus och elden tändes av hemmanationens konståkerska Sanda Dubravčić. På den här tiden var det fortfarande regler för hur nationerna skulle gå när de tågade in. De skulle paradera på raka rader med lika många i varje rad. Den svenska truppen leddes av fanbärare Mats Waltin, ishockeyspelaren. Sverige hade helblå kläder på sig med gula kepsmössor.

Den svenska truppen tågar in under invigningen av OS i Sarajevo 1984. Foto: IOK

Nagano 1998

Invigningen skedde utomhus. Japans storstjärna inom konståkning Midori Ito tände elden på OS-invigningen av spelen i Nagano. Den svenska truppen marscherade in med längdskidåkaren Torgny Morgen som fanbärare. Truppen hade gula stora täckjackor med pälskrage och blå täckbyxor.

Den svenska truppen i Nagano 1998. Foto: IOK

Salt Lake City 2002

Elden tändes av USA:s legendariska ishockeylag från 1980 då man besegrade Ryssland. Den svenska truppen bar helvita täckjackor och byxor med gul-blå detaljer på armarna och till det en bakåtvänd filtkeps i gult. Den svenska flaggan bars av skidskytten Magdalena Forsberg.

Magdalena Forsberg leder den svenska truppen i Salt Lake City 2002.

Turin 2006

Elden tänds av den tiofaldiga OS-medaljören i längdskidor, Stefania Belmondo. Den svenska fanan bärs in av alpinåkaren Anja Pärson. Den svenska truppen bär vita täckjackor och byxor från Stadium och vinkade med stora blå-gula vantar som svenska flaggor.

Den svenska truppen i Turin 2006 med Anja Pärson i spetsen. Foto: TT

Vancouver 2010

Invigningen sker inomhus på arenan The Dome. Ishockeyspelaren Peter Forsberg bär den svenska fanan och elden tänds av flera personer, bland andra ishockeylegend, Wayne Gretzky. Den svenska truppen bär kläder från det kinesiska sportsvarumärket Li Ning. Både damer och herrar bär en gul fleecejacka och jeans.

Den svenska truppen i Vancouver 2010. Foto: TT

Sotji 2014

Invigningen var återigen inomhus på arenan Bolshoj. Anders Södergren bär fanan för Sverige. Elden tändes av Irina Rodnina, Rysslands mest framgångsrika parkonståkerska och den legendariske ishockeymålvakten Vladislav Tretyak.

De svenska kläderna var designade av H&M och damerna och herrarna hade på sig olika designer. Damerna har en kornblå kappa med sneda detaljer och gula tights med snakemönster. Herrarna bär en stilig filtad rock och byxor med gula revärer. Det här är första gången som den svenska truppen bär kläder från H&M.

Anders Södergren leder den svenska truppen i Sotji 2014. Foto: TT

Partners

Huvudsponsorer, logotyper