Line up vid träningsmatchen mellan Korea och Sverige i Seonhak international ice rink i Incheon inför vinter-OS i Pyeongchang 2018. Foto Andreas Hillergren,TT

Publicerad 4 februari 2018

Damkronorna vann historisk träningsmatch

Damkronorna slog Korea med 3-1 i OS-genrep. Störst fokus var på att Sverige mötte just Korea. Alltså inte Sydkorea eller Nordkorea, utan ett OS-lag med spelare från båda nationerna.

Inför spelen i PyeongChang har Internationella Olympiska Kommittén (IOK) givet klartecken för att tolv nordkoreanska spelare får ingå i det sydkoreanska OS-laget. Nu tampas 35 spelare om speltid och i uppgörelsen ska minst tre nordkoreanska spelare delta i varje match. I den första matchen var det fyra nordkoreanska spelare med på isen, Jong Su-Hyon, Kim Un-Hyang, Ryo Song-Hui och Hyong Chung-Gum.

Den historiska första matchen för det enade laget spelades i Incheon, en förstad till den sydkoreanska huvudstaden Seoul.

Pressuppbådet kring träningsmatchen mellan Sverige och Korea. Foto: SOK

En match på allas läppar

Träningslandskampen var söndagens hetaste nyhet i Sydkorea. Inför ett enormt koreanskt pressuppbåd, cirka 400 journalister och över 30 tv-team, och en till bristningsgränsen fylld arena fick de svenska spelarna ett minne för livet i den historiska matchen.

Seonhak-arenan, som tar 3 500 personer, såldes slut blixtsnabbt närbeskedet kom om att Korea skulle ha ett gemensamt lag. Svartabörsbiljetterna kostade enligt uppgift drygt 5 000 kronor jämfört med ursprungspriset på 140 kronor.

Polisuppbådet runt och inne i arenan var massivt. En i sammanhanget liten grupp demonstrerade utanför arenan mot den gemensamma tanken om ett enat koreanskt lag.

Inne i arenan hade nästan samtliga åskådare en vit flagga med en ljusblå karta över ett enat Korea.

Före matchen spekulerades det också om vilken nationalsång som skulle spelas. Det som spelades var en gammal traditionell koreansk sång som hade anor till tiden långt före landets delning.

Det enade koreanska laget är inte helt enat. När de flyttar in i OS-byn om några dagar får spelarna från Nordkorea inte bo tillsammans med de sydkoreanska spelarna. Samtliga nordkoreanska tävlande bor tillsammans.

- Det ställer till lite praktiska problem men det är inget som vi kan styra över, konstaterade Sarah Murray, det koreanska lagets tränare.

Samspelta damkronor

På isen var Sverige mer samspelta. Damkronornas mål gjordes av Rebecca Stenberg, Erika Grahm och Hanna Olsson. Matchens alla fyra mål gjordes i den första perioden. De två avslutande perioderna blev mållösa.

Damkronorna stannar nu kvar i Incheon för match mot OAR (bestående av spelare från Ryssland) på måndag den 6 februari. Damkronorna inleder sedan OS-turneringen mot Japan den 10 februari och den 12 februari ställs svenskorna åter igen mot Korea i OS-gruppspelet.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper