Publicerad 16 november 2017

Tomas Gustafsons dramatiska guldlopp

Få har varit så inblandade i olympiskt raffel som sörmlänningen Tomas Gustafson. Katrineholmsfödde och i Eskilstuna uppvuxne Gustafson var inblandad i tre intensiva guldfighter – två av dem vann han.

Oväntat guld i snöyra

SARAJEVO 12 FEBRUARI 1984. Som långdistansare i yppersta världseliten, EM-vinnare sammanlagt 1982 och VM-tvåa sammanlagt året därpå, var Gustafson en av loppets favoriter.

Han gick i snöyra ut i första par med farlige holländaren Hilbert van der Duim. Tomas hade lagt upp ett varvschema som skulle ge en sluttid under sju minuter. Men han insåg att det skulle vara omöjligt under rådande väderomständigheter. Hans parkamrat, holländaren Hilbert van der Duim, hade samma planer.

När det var 2000 meter kvar såg det kärvt ut för Tomas. Holländaren såg betydligt piggare ut än Tomas och såg ut att ha en chans att knäcka svensken. Men Tomas kom igen och kunde med ett par suveräna slutrundor knäcka van der Duim och vinna loppet med tiden 7.12,28. Hur långt skulle det räcka? Poängplats hoppades Tomas på direkt efter loppet innan han försvann för den svenska mediekåren.

Tomas Gustafson på prispallen efter guldet på 5000m i Sarajevo 1984. Foto: TT

Tomas Gustafson på prispallen efter guldet på 5000m i Sarajevo 1984. Foto: TT

Tomas föredrog att i ensamhet följa resten av den spännande tävlingen. Spänning bjöd sovjeten Malkov på i det fjärde paret. Han matchade Tomas tider hela tiden och när klockan ringer för sista varvet har Malkov en ledning på 52 hundradelar före Tomas. När upploppet börjar och den hårda motvinden slår Malkov i ansiktet leder Malkov fortfarande enligt experterna med sina kronometrar.

Den tuffa vinden och Tomas Gustafsons tidigare suveräna slutvarv gjorde att Malkov fick ge sig med futtiga två hundradelar. Efter en lång väntan stod det klart att Tomas vann Sveriges första OS-guld på 5000 meter.

Rysk revansch på 10000 meter

SARAJEVO 18 FEBRUARI 1984. 10.000 meter och revanschmöte mellan Tomas och Malkov. Tomas gick ut i det andra paret tillsammans med Norges Geir Karlstad. Efter sex varv tar Tomas kommandot men med cirka åtta varv kvar börjar det ta emot för Tomas. Isen är inte lika perfekt som för åkarna i det första paret och försämras under Tomas lopp. Men Tomas klarar krisen och tiondelar som tappats på tidigare varv kan tas igen och Tomas får tiden 14.39,95.

Tomas gav sig klart godkänt för loppet även om han så där direkt efter ändå var lite tveksam. Formen kändes kanske inte så där riktigt taggad som på halvmilen. Nå, besked om hur det verkligen förhöll sig skulle komma i det fjärde paret där Malkov körde. Malkov ligger fram till 3000 meter kvar av loppet tre till fyra sekunder efter Tomas. Men på de åtta sista varven krymper avståndet varv för varv. Inför slutvarvet har Tomas bara ett försprång på tolv hundradelar. Och Malkov fortsätter att ta in. Han tar in och slår Tomas och förpassar svensken till silverplats.

Tomas Gustafson pustar ut efter silver-loppet på 10000 m i Sarajevo 1984. Foto: SOK

Tomas Gustafson pustar ut efter silver-loppet på 10000 m i Sarajevo 1984. Foto: SOK

Malkovs guldmarginal är fem hundradelar. Men Tomas visar inga sura miner sedan Malkov snuvat honom på guldet. På halvmilen hade Tomas hundradelarna på sin sida på milen var det Malkovs tur. Så sportslig rättvisa skipades ändå och de var de båda också överens om.

Tomas Gustafsson med sina två guldmedaljer från Calgary 1988. Foto: TT

Tomas Gustafsson med sina två guldmedaljer från Calgary 1988. Foto: TT

Tomas Gustafsson vinner guld på 5000m i Calgary 1988 efter ett magiskt slutvarv. Foto: TT

Tomas Gustafsson vinner guld på 5000m i Calgary 1988 efter ett magiskt slutvarv. Foto: TT

Magnifikt slutvarv gör Tomas historisk

CALGARY 17 FEBRUARI 1988. Fyra år senare har den olympiska skridskon flyttat inomhus. Gustafsons värsta konkurrenter på 5.000 meter är den här gången holländare – Leo Visser och Gerard Kemkers. Tomas startar i andra grupp, favoriterna hade kört i den första gruppen, och för Tomas del var det inte någon nackdel. Han är visserligen regerande Europamästare men seedningen bygger på det senaste världsmästerskapet och där var inte Sverige framgångsrikt. Nu kunde Tomas åka på den ledande holländarens Vissers tider.

Det blev ett dramatiskt lopp. När Tomas inleder det sista varvet är han åtta tiondelar efter den ledande holländaren och frågan är om han kan plocka fram de där lilla extra. Tomas gör ett fantastiskt slutvarv på magnifika 31,86 och vinner OS-guldet med tiden 6.44,63. Segermarginalen blir 35 hundradelar. När Tomas vann guldet på samma distans i Sarajevo fyra år tidigare var hans segrartid 7.12,28. Tomas blir i och med segern förste skrinnare att vinna två guld på 5.000 meter sedan Norges Ivan Ballangrud (1928 och 36).

”Mitt livs lyckligaste dag”

CALGARY 21 FEBRUARI 1988. Milloppet var det lopp som Tomas verkligen ville vinna. Fyra år tidigare i Sarajevo missade han guldet med några futtiga hundradelar. Tomas satsade offensivt från start och han utklassade konkurrenterna och vann med åtta sekunder före Österrikes Michael Hadschieff! Segertiden 13.48,20 var naturligtvis också världsrekord. ”Mitt livs lyckligaste dag”, menade Tomas. Det var inte svårt att förstå.

I och med sina två guld i Calgary och guld och silver i Sarajevo 1984 skrev Tomas in sig i den svenska OS-historien som en av de största olympierna genom tiderna.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper