PyeongChang 2018:s ambassadör Kim Yuna talar inför FN. Foto: IOK

Publicerad 14 november 2017

Vapenvila under OS i PyeongChang

Det blir en olympisk vapenvila under OS i PyeongChang. Syd- och Nordkorea samt USA har alla ställt sig bakom FN:s generalförsamlings resolution, som bygger på den olympiska grundvärderingen att försöka bygga en bättre värld genom sport.

Resolutionen om ”Olympic Truce” innehåller en vapenvila i samband med de olympiska vinterspelen i PyeongChang och uppmuntrar till en fredlig miljö som säkerställer säkerheten för alla som deltar i spelen.

- Vi koreaner minns fortfarande de fantastiska spelen i Seoul 1988. Då kunde öst och väst mötas i fred, harmoni och försoning. Vi hoppas nu att våra gemensamma insatser ska leda till en kedjereaktion som sprider fred i hela regionen, säger Lee Hee-Beom , ordförande för den lokala organisationskommitté (Pocog).

Den tidigare olympiska guldmedaljören i konståkning, Kim Yu-Na, är ambassadör för spelen i Sydkorea:

- PyeongChang representerar det kanske mest uppriktga försöket att tina upp det frostiga förhållandet mellan syd och nord, och skapa en fredlig miljö, säger hon.

Den olympiska vapenvilan (Olympic Truce) är ett begrepp som sträcker sig tusentals år bakåt i tiden, till spelen i det antika Grekland för nästan 2 800 år sedan. Då säkerställde vapenvilan att platsen för spelen inte blev attackerad. I de moderna olympiska spelen återupprättade Internationella Olympiska Kommittén (IOK) den traditionen i samband med spelen 1998.

- Vi är oerhört glada att den olympiska vapenvilan undertecknades av både Nord- och Sydkorea samt USA. Det visar på vilken tyngd den olympiska idrotten har bland världens ledare och hur mycket man värderar vårt arbete med fred, och betydelsen av möten mellan människor från världens alla länder. En starkare symbol för världsfreden finns inte, och denna gång känns undertecknandet av den olympiska vapenvila än viktigare än tidigare, säger Gunilla Lindberg, som är ordförande i IOK:s koordinationskommitté för spelen i PyeongChang 2018.

Peter Reinebo, truppchef för Sverige i PyeongChang, håller med.

- Det här beskedet är oerhört positivt för både aktiva och ledare i den svenska OS-truppen samt dess gäster, och ett starkt bevis på att både IOK och Pocog arbetar hårt med såväl spelens säkerhet som de olympiska värderingarna, säger han.

OS i PyeongChang invigs den 9 februari nästa år.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper