Olympic Day i Kungsträdgården. Foto: SOK

Publicerad 11 oktober 2017

18 000 besökte årets Olympic Days

För sjätte året i rad har SOK genomfört projektet Olympic Day där barn och ungdomar får möjlighet att testa idrotter tillsammans med lokala idrottsföreningar på orten och olympier som inspiratörer.

Skidskytten Tord Wiksten tillsammans med barnen på Liseberg. Foto: SOK

Skidskytten Tord Wiksten tillsammans med barnen på Liseberg. Foto: SOK

Under 2017 har Olympic Day lagt all sin kraft på Sveriges tre största städer, Stockholm, Göteborg och Malmö. Dagarna har arrangerats tillsammans med respektive stad eller kommun med flera och fokus har varit på att nå ut på bred front, över de socioekonomiska gränserna. Totalt har 12 200 barn deltagit på de tio dagar som arrangerades. Åtta av dagarna var öppna dagar då alla barnfamiljer var välkomna och två av dagarna var så kallade skoldagar då lokala skolor hade bjudits in.

Invigningen av Olympic Day i Malmö. Foto: SOK

Invigningen av Olympic Day i Malmö. Foto: SOK

Årets två första dagar arrangerades i februari under sportlovet i Stockholmsförorten Botkyrka tillsammans med Botkyrka kommun. Sportlovslediga barn, ungdomar och fritidsgrupper deltog. I juni genomfördes tre dagar på stranden Ribersborg i Malmö där ett stort evenemangsområde byggdes upp. Under första dagens skoldag hade klasser från skolor runt om i hela Malmö bjudits in. Cirka 700 elever och deras lärare deltog. Under lördagen och söndagen öppnade sedan området sina portar för allmänheten. I slutet av sommarlovet genomfördes två dagar i Kungsträdgården i Stockholm. De så kallade Solskensdagarna i Kungsträdgården har nu blivit en tradition som har arrangerats ända sedan starten av Olympic Day 2011. Dagarna var öppna för allmänheten och lockade som vanligt många besökare. Olympic Days årsturné avslutades på Liseberg i Göteborg i slutet av september. Liksom Malmödagarna så var den första dagen en skoldag där nöjesplatsen endast var öppen för skolklasser från hela Göteborgsområdet. Under helgens två dagar var sedan allmänheten välkomna. Barnfamiljer fick gå in gratis tack vare ett riktat utskick från Göteborgs stad till 9 000 barnfamiljer i prioriterade områden.

SOK har kunnat genomföra 2017 års Olympic Day tack vare stöd från Postkodlotteriet.

Judokan Joakim Dvärby tillsammans med en av deltagarna på Olympic Day i Botkyrka. Foto: SOK

Judokan Joakim Dvärby tillsammans med en av deltagarna på Olympic Day i Botkyrka. Foto: SOK

Fakta Olympic Day 2017

Antal dagar: 10 st
Deltagande barn: 12 200 st
Deltagande föräldrar: 5 400 st
Deltagande idrottsföreningar: ca 90 st

Totalt har nu 115 000 barn deltagit på Olympic Day sedan starten 2011.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper