Fukuoka grund för framgång i Tokyo
7-12-30-80 är formeln för framgång vid nästa sommarspel i Tokyo 2020. Vägen mot maxprestation går därför via ett förläger i Fukuoka.
Arbetet för att ge den svenska truppen de bästa förberedelserna till sommar-OS 2020 är redan i full gång. Under veckan har fyra representanter från Fukuoka varit på plats i Stockholm för att träffa Sveriges Olympiska Kommitté (SOK). Masanao Ishibashi och Tetsuya Matsumoto arbetar med idrottsprojekt åt Fukuoka stad. Planeringschefen Shojiro Ogawa och enhetschefen Naomi Hatano ansvarar för idrotts-PR i Fukuoka-regionen.
- Vi hade ett utmärkt samarbete inför OS 2008 och det är arvet av det arbetet som nu bär frukt åter igen. Nu har vi helt nya eller upprustade anläggningar för friidrott, fotboll, simning och tennis som vi är mycket stolta över, säger Masanao Ishibashi, chef för idrottsprojekt i Fukuoka stad.
- Hela Japan förbereder sig redan för OS i Tokyo och de olympiska spelen ger en utökad satsning på idrott i hela landet. Vi i Fukuoka har också fått i uppgift att göra en speciell ceremoniell kimono med svenska motiv, berättar Shijiro Ogawa.
Peter Reinebo, verksamhetschef på Sveriges olympiska kommitté, har redan gjort flera resor till Japan för att säkerställa att de svenska idrottarna kan maximera sin prestation under tävlingsperioden 24 juli - 9 augusti 2020.
- Vi pratar om 7-12-30-80. Det är sju timmars tidsskillnad, tolv timmars resa, 30 grader varmt och 80 procents luftfuktighet. Det är fyra stora utmaningarna inför Tokyo, säger Reinebo.
- Förlägret i Fukuoka blir väldigt viktigt för att vänja kroppen vid klimatet efter en lång resa och stor tidsomställning. Med tanke på förutsättningarna blir förlägret ännu viktigare än det brukar vara.
SOK använde sig av Fukuoka redan inför sommarspelen i Peking 2008.
OS i en ny anda
Spelen i Tokyo genomförs i den nya olympiska andan, enligt Agenda 2020. Det vill säga att OS-arrangörer i stor utsträckning kommer att använda sig av befintliga arenor i stället för att bygga nya stora jättearenor i olympiska park. Den nya modellen gör att OS-byn i Tokyo kommer att finnas i ett område och sedan väntar transporter till arenor och träningsanläggningar runt om i hela Tokyo. För vissa idrotter, som golf, cykel och segling, innebär det att de svenska deltagarna av praktiska skäl troligen inte bor samlat med övriga truppen i OS-byn.
- Vi stödjer Agenda 2020 och dess hållbarhetsaspekter fullt ut. Nu förbereder vi oss för att kunna ger vår trupp bästa möjliga förutsättningar inför och under spelen i Tokyo. Vi är redan långt fram i det arbetet trots att det återstår mer än 1 000 dagar till invigningen, säger Peter Reinebo.
Förändringarna i OS-programmet 2020
I augusti 2016 beslutade Internationella Olympiska Kommittén (IOK) att baseboll/softboll, karate, skateboard, klättring och surfing blev de fem nya sporterna i det olympiska programmet. I övrigt blir det också förändringar i grenprogrammet i 15 andra idrotter.
- Basket: 3 mot 3 för damer och herrar.
- Bordtennis: Mixeddubbel.
- Boxning: Två manliga viktklasser (bestäms senare) byts till kvinnliga viktklasser (57 och 69 kg).
- Bågskytte: Mixad lagtävling.
- Cykel: BMX freestyle park, för damer och herrar.
- Cykel, velodrom: Madison, damer och herrar.
- Friidrott: 4 x 400 m mixad stafett.
- Fäktning: Lagtävling för damer och herrar.
- Kanot: Tre herrgrenar (K2 200 m, C1 200 m, C2 slalom) blir damgrenar (C1 200 m, C2 500 m, C1 slalom).
- Judo: Mixad lagtävling.
- Rodd: En herrdistans (lättvikt fyra utan styrman) byts till damdistans (fyra utan styrman).
- Segling: Byte från Mixed Multihaull till Mixad Foiling Miltihull.
- Simning: 800 m herrar, 1 500 m damer, mixad lagkapp 4x100 m medley.
- Skytte: Tre herrgrenar försvinner (fripistol 50 m, gevär liggande 50 m samt dubbeltrap) och tre grenar blir både mixedtävling och individuell tävling (10 m luftgevär, 10 m luftpistol samt trap).
- Triathlon: Mixad lagstafett.
- Tyngdlyftning: En manlig viktklass tas bort (bestäms senare).