Publicerad 29 juli 2017

11 medaljer – 42 OS-erfarenheter

Ungdoms-OS i Györ 2017 är nu över och den svenska truppledningen summerar en rekordvecka.

Det blev 11 medaljer för den svenska truppen på den Europeiska Ungdoms-OS-festivalen i Györ 2017. Truppen slog det 18 år gamla rekordet från EYOF i Esbjerg 1999 då Sverige tog 10 medaljer och är därmed den mest framgångsrika truppen på sommar-EYOF någonsin.

Robin Hanson med den svenska fanan inför avslutningen av EYOF Györ 2017. Foto: SOK

Robin Hanson med den svenska fanan inför avslutningen av EYOF Györ 2017. Foto: SOK

Den svenska fanbäraren på avslutningsceremonin blev simmaren Robin Hanson som själv tog hela fyra medaljer under spelen, två individuella och två i lagkapper.

- Det har varit en fantastiskt fin trupp att jobba med, både ledare och aktiva. Stämningen i truppen på topp under hela veckan. Att vi tog två medaljer första tävlingsdagen pekade ut riktningen mot en fantastisk vecka där vi har tagit medaljer varje dag, vilket har gett extra energi till truppen under hela veckan, säger den svenska truppledningen på plats bestående av Carina Skoog, Lisa Sund och Thomas Torstensson.

Vädret har varit en stor utmaning under tävlingarna. Det har stundom varit mycket varmt men också störtregn och knepiga vindar som drabbade framförallt tennis och friidrott.

Förutom 11 medaljer tog truppen tio stycken topp-8-placeringar. Många i truppen har presterat på toppen av sin förmåga och de personliga rekorden har duggat tätt under veckan. Givetvis lyckas inte alla, men det största syftet med Ungdoms-OS läser man inte heller i resultatlistorna. Det är bra förberedelse för framtida OS och andra stora mästerskap. Festivalen fungerar som ett OS i miniatyr, de aktiva bor i en OS-by, deltar i invigningceremoni, tävlar inför publik och intervjuas av internationell press.

För att återkoppla till den gamla rekordtruppen från Esbjerg 1999 så är flera från den truppen världskända idrottsnamn idag, såsom Carolina Klüft, Ida Marko-Varga och Johan Wissman. Så även om det självklart är fantastiskt att få med sig en medalj hem så kommer samtliga 42 aktiva hem med en OS-erfarenhet som de kommer ha stor nytta av i framtiden!

Partners

Huvudsponsorer, logotyper