Therese Alshammar med sonen Fred. Foto: TT

Publicerad 17 juli 2017

Livet som elitidrottande mamma

Att bli förälder förändrar ens liv på fler plan än man ens kan föreställa sig. Therese Alshammar ger sin bild på hur det var att skaffa barn mitt under en elitidrottskarriär.

Therese Alshammar har en lång och framgångsrik idrottskarriär bakom sig med sex genomförda OS, tre OS-medaljer, världsrekord och en hel drös med EM- och VM-medaljer. Efter OS i London tog hon en paus i simmandet och blev mamma till Fred i maj 2013. Hösten samma år var hon tillbaka i simbassängen och fortsatte strävan mot sitt stora individuella idrottsmål, ett OS-guld. Therese var med i Rio 2016 och senare den hösten avslutade hon karriären med kortbane-SM i Eriksdalshallen, hela tiden med sonen vid sin sida.

När bestämde ni er för att skaffa barn?

- Efter OS i Peking 2008 så visste jag att jag ville skaffa barn, men då var det så mycket som gick bra för mig i simningen. Jag stod på toppen av min karriär och all fokus låg där. När jag drabbades av diskbråck 2012 så tänkte jag att nu är det dags.

Att komma tillbaka efter att ha fött barn, var det som du hade föreställt dig?

- Absolut inte, det gick mycket sämre. Jag hade några simkompisar som hade berättat om hur lätt det var och att de redan var tillbaka efter tre månader så jag tror att mina förväntningar var ganska höga. Så blev det inte alls för mig, jag var inte redo. Det dröjde fyra månader innan jag ens tog mig till bassängen. Sen blev jag basträning i ytterligare fyra månader så det var först efter åtta månader som jag började känna mig tillbaka någorlunda. Men det är mycket som är annorlunda. Jag grejar till exempel fortfarande inte att köra dubbla pass, återhämtningen är sämre.

 

Therese Alshammar tillsammans med sonen Fred och sambon Johan Wallberg under Olympic Camp 2017 på Kreta. Foto: SOK

Therese Alshammar är med och inviger en simbassäng tillsammans med sonen Fred och sambon Johan Wallberg under Olympic Camp 2017 på Kreta. Foto: SOK

Ändrades ditt fokus i tävlings- och träningssituationen efter att du blivit mamma?

- Nej, det är ingen skillnad. Snarare har det faktiskt blivit bättre. Nu för tiden så vet jag att tiden är väldigt begränsad. Det har lärt mig att koppla av och på fokus mycket mer än vad jag lyckats med tidigare.

Hur fungerade det att ha barn när du var iväg på tävling och träning?

- Vi har valt att alltid ha med Fred överallt, och än så länge har jag inte varit ifrån Fred mer än en natt. Det har fungerat för oss tack vare att Freds pappa Johan befinner sig i samma miljö eftersom han också är min tränare. Det är inga andra som har med sig barn på tävlingar så det finns ingenting som är uppstyrt och anpassat. Ofta har folk mest blivit förvånade när det dyker upp en liten kille vid poolkanten men det har alltid fungerat.

Om du summerar de här sista simåren när du samtidigt varit förälder, hur skulle du säga att det har fungerat ihop med din satsning?

- Alltså, det är ju inte gjort för att kombinera, så är det ju bara. Att fortsätta idrotta är ju en sak men att hålla sig i världstoppen är en helt annan. Det är ju givetvis olika för alla, men för mig var det svårt i alla fall.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper