Publicerad 12 juni 2017

Silver på samma tid som guld

Damernas triathlontävling i London 2012 sällar sig till skaran av dramatiska svenska OS-uppgörelser. Vi minns Gunnar Larssons två tusendelar 1972, Thomas Wassbergs en hundradel 1980 och Tomas Gustafssons två hundradelar 1984. I samtliga dessa fall gick gulden till Sverige, men denna gång var marginalen på fel sida.

Trots skadeproblem under större delen av säsongen inför spelen i London svarade Lisa Nordén för en av de absolut bästa och minnesvärda svenska insatserna under OS i London 2012.

Under sin OS-debut i Peking 2008 fick Lisa lära sig hur viktigt det var att hänga med i simningen för att hamna i rätt cykelklunga. I London visst hon precis vad som gällde i Hyde Parks lilla sjö The Serpentine. Visserligen var det sju tjejer som gick loss under simningen men de var relativt svaga cyklister. Lisa Nordén var först upp ur vattnet i den jagande klungan. Ganska snart stod det klart att den första gruppen inte hade en chans att hålla undan och efter två varv var tätgruppen upphunnen.

Lisa Nordén presenteras på startlinjen i London 2012. Foto: Jack Mikrut, SOK

Lisa Nordén presenteras på startlinjen i London 2012. Foto: Jack Mikrut, SOK

Efter att ha varit aktiv och jobbat i jakten på täten, tog Lisa det relativt lugnt de resterande fem varven runt Buckingham Palace. Inför växlingen tog hon position och var andra tjej ut på den sista milens löpning.

Sedan följde fyra gastkramande varv runt den lilla sjön, inledningsvis var de elva löpare i klungan. Efter första varvet hade tre släppt, efter ytterligare 2,5 km var de endast fem kvar. Lisa låg hela tiden tätt bakom ledaren och såg mycket lugn och avslappnad ut.

Medaljörerna vid damernas triathlon i London 2012: Erin Densham, Australien brons, Nicola Spirig, Schweiz guld och Lisa Nordén, Sverige silver. Foto: Jack Mikrut, SOK

Medaljörerna vid damernas triathlon i London 2012: Erin Densham, Australien brons, Nicola Spirig, Schweiz guld och Lisa Nordén, Sverige silver. Foto: Jack Mikrut, SOK

Vid sista varvningen hade ytterligare en löpare släppt och i Lisas huvud fanns då för en kort sekund tanken att ”fasen vi är fyra och det finns bara tre medaljer”. Men hon slog bort den tanken omedelbart och bara fokuserade framåt. Upplösningen av tävlingen blev en av spelens mest dramatiska, med 200 meter kvar var medaljen säkrad och med hundra kvar stod kampen om den ädlaste valören. Med 50 meter kvar var Nicola Spirig, Schweiz någon meter före men Lisa åt upp försprånget centimeter för centimeter och i mål var det med blotta ögat omöjligt att skilja dem åt. Några minuter senare kom beskedet – Lisa hade tappat guldet men med samma tid som segraren.

Då slog en triathlonälskande läkare framför TV:n larm. "De har läst av målgången fel!" Det vanliga är att det är främsta delen av hela bålen som räknas, men i triathlon är det "torson", noga preciserad i reglerna som från halsen till bröstbenets slut. Men Spirigs målgång var avläst på hennes mage. Hon gick i mål bakåtlutad och på målfotot var hennes "torso" dold av Lisa. Det gick helt enkelt inte att se vem som var först och SOK tillsammans med det svenska triathlonförbundet lämnade in en protest. SOK menade att det enda rimliga då var att dela guldet. Protesten avslogs men SOK gick vidare till CAS, idrottens skiljedomstol. CAS behandlade frågan direkt under OS men kom till slutsatsen att måldomarens beslut skulle gälla eftersom inga formella fel hade begåtts.

När all uppståndelse lagt sig hade Lisa Nordén missat guldet, men samtidigt vunnit mångas hjärtan och en silvermedalj! Hon tilldelades Svenska Dagbladets bragdmedalj 2012 och på Idrottsgalan 2013 röstade det svenska folket fram henne som vinnare av Jerringpriset.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper