Foto: TT

Publicerad 25 april 2017

OS gav nya jobb

OS-relaterade projekt skapade tusentals arbetstillfällen i Rio under en av de värsta globala lågkonjunkturerna på mer än 80 år. Ekonomerna spår att Rios ekonomi kommer fortsätta att gynnas långt efter spelens slut. Läs den fjärde delen i vår artikelserie om arvet efter OS.

Turismen slog rekord

Tack vare OS besöktes Brasilien av rekordmånga turister under 2016. Över årets månader välkomnade landet 6,6 miljoner utländska turister, en ökning på 4,8 procent jämfört med föregående år. Mätt i pengar så genererade turismen intäkter på 6,2 miljader US dollar under OS-året, vilket var en ökning med 6,2 procent jämfört med året dessförinnan.

Rio 2016 skapade 70 nya hotel och boenden i Rio och 5 miljarder BRL investerades i turistindustrin.

Under spelen har man uppskattat att hotell och andra infrastrukturlösningar krävde en bemanning på omkring 16 000 personer, något som skapade både träningstillfällen och framtida anställningsmöjligheter.

Stöttade småföretagen

Rio 2016 och Brasiliens småföretagarförening, SEBRAE samarbetade för att hjälpa små- och medelstora företag att ansöka och få leverantörskontrakt genom att bland annat hjälpa till att uppgradera deras certifieringar. SEBRAE hade satt upp målet att generera 300 miljoner BRL i intäkter för sina medlemmar genom kontrakt med Rio 2016. Det målet överträffades gott och väl. Totalt slöts 4 880 direkta kontrakt med brasiliens små- och medelstora företag med totala intäkter på totalt 390 miljoner BRL. Över 13 000 företag deltog i träningsprogram och förmedlingstjänster som gav dem möjligheten att delta i anbud tillsammans med andra Rio 2016 leverantörer.

Nya jobb och löneutjämningar

 

Skapandet av nya arbetstillfällen stod för 82% av Rio:s lokala ekonomiska tillväxt. Under perioden inför spelen så var det de människor som befinner sig längst ner i botten på stadens sociala pyramid som gynnades mest. Inkomsterna för de fattigaste fem procenten ökade med 29,3% jämför med en ökning på 19,96% för de rikaste fem procenten.

Rios befolkning jublar vid beskedet att Rio de Janeiro utsetts till värdstad för OS 2016. Foto: TT

Rios befolkning jublar vid beskedet att Rio de Janeiro utsetts till värdstad för OS 2016. Foto: TT

I en studie gjord av Social Policy Centre vid Getulio Vargas Foundation har man undersökt hur Rio och dess invånare har påverkats ekonomiskt av de olympiska spelen. Studien sammanfattar att i folkets ögon tog Rio:s ekonomi fart från det att staden utsågs som värdstad för OS och att tillväxten inte minskar.

Studien jämför också de sociala tjänsterna under sjuårsperioden från att Rio utsågs till värdstad (2009-2016) med sjuårsperioden dessförinnan (1992-2008). Slutsatsen är att en stor förbättring har skett på många områden såsom officiella tjänster, skola, hälsa och social utveckling.

För varje Brasiliansk Real som har investerats i idrottsanläggningar har ytterligare fem BRL investerats i långsiktiga projekt som ska hjälpa till att förbättra livet för Rio:s befolkning efter spelen.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper