Publicerad 15 december 2016

Redo att åka fort i Pyeong Chang!

Jacob, Fabrice och Ranya är redo att åka fort när Sydkorea slår upp portarna i Gangneung Ice Arena och bjuder in till testevent i den fartfyllda skridskogrenen Short track.

Världscupen i Short track den 16-18 december blir den första officiella testtävlingen för issporterna inför OS i Pyeong Chang 2018. För Short trackåkarna är det säsongens fjärde världscuptävling och totalt kommer det tävlas i 10 distanser, fyra individuella och en stafett för både damer och herrar. På OS-programmet är det sedan åtta distanser totalt för herrar och damer.

Sverige har tre åkare på plats i OS-staden, Jacob Jansson, Fabrice Dufberg Suh och Ranya Ezzi. Jacob och Fabrice är båda med i SOK:s utmanarprogram.

Det svenska laget har startat säsongen med ett antal svenska rekord och huvudledaren, Gisle Tverland, ser fram emot helgens tävlingar.

- Resan är viktig för att rekognosera inför nästa års OS, där våra aktiva har siktet inställd på att kvala in. Tävlingen är en viktig del i förbundets långsiktiga plan för sportens utveckling som skall leda oss in mot kommande OS-säsong och vidare mot OS 2022, säger Gisle Tverland.

För att kvala in på OS i Pyeong Chang gäller det att placera sig bra på nästa säsongs fyra första världscuptävlingar under hösten 2017.

I den nybyggda Gangneung Ice Arena kommer det tävlas i Short track och Konståkning under Pyeong Chang 2018. Illustration: Pyeong Chang 2018

I den nybyggda Gangneung Ice Arena kommer det tävlas i Short track och Konståkning under Pyeong Chang 2018. Illustration: Pyeong Chang 2018

Tävlingarna i Short track kommer att hållas i den nybyggda arenan Gangneung Ice Arena. Arenan tar 12.000 åskådare och kommer även användas som tävlingsarena för konståkning.

Sydkoreansk paradgren

Short track är en paradgren i Sydkorea som har vunnit hela 42 medaljer (21 guld) av totalt 48 olympiska tävlingar i grenen. Faktum är att förutom Short track har Sydkorea endast tagit medaljer i två andra vinteridrotter, konståkning och skridsko.

Tävlingsrinken är 60x30meter och har en total banlängd på 111,12 meter.

Sveriges enda olympiske åkare i Short track, Martin Johansson under tävlingarna på 1000 m i Nagano 1998. Foto: TT

Sveriges enda olympiske åkare i Short track, Martin Johansson under tävlingarna på 1000 m i Nagano 1998. Foto: TT

Sverige har genom tiderna haft en olympier som deltagit i short track. Martin Johansson från Malmö. Martin deltog i tre OS, Lillehammer 1994, Nagano 1998 och Salt Lake City 2002. Som bäst slutade han 7:a på 500 m i Lillehammer 1994.

Det är på tiden att Martin får sällskap i klubben med svenska olympiska short track-åkare!

Partners

Huvudsponsorer, logotyper