Publicerad 26 oktober 2016

Tiokamparens delmål fram till Tokyo 2020

Fredrik Samuelsson har precis lämnat efter sig en lyckad säsong där han var med om sitt första seniormästerskap på EM i Amsterdam. Ett mästerskap där han bland annat hoppade 2.07 m i höjdhoppet.

- Jag kom 10:a på EM. Jag hade 27:e årsbästa av alla tiokampare så det var en hyfsad klättring i svåra förhållanden, kraftiga motvindar i alla loppen. Det var kul att jag slog en del som sen var med i OS. Sen avslutade jag säsongen med att försvara mitt SM-guld i september.

Efter guldet har det varit aktiv vila för Fredrik i 2-3 veckor innan han börjat köra igång igen.

Fredrik Samuelsson är redo för nästa steg. Foto: Josefine Sjöberg

Fredrik Samuelsson är redo för nästa steg. Foto: Josefine Sjöberg

- Tre veckors grundträning kan jag bocka av nu och det går riktigt bra. Nu är vi inne på fjärde veckan och jag känner redan framsteg i fysiken som vi håller på att jobba upp.

Två gånger i veckan kör Fredrik med Rickard Nilsson, Träningsrådgivare, Sveriges Olympiska Kommitté.

- Jag har redan blivit starkare sen jag började köra med Rickard och intervallpassen flyter på bra dem med. Jag har inga skador i nuläget utan kör på som vanligt fram till 24 november.

Träningsläger i Spanien
När introduktionsträningen är klar kommer Fredrik åka på en månads träningsläger till Teneriffa.

- Det ska bli skönt att komma i väg lite till värmen osv. Fokus där blir mellanskicket. Styrka och intervaller som nu under första halvan av lägret. Andra halvan blir det mer övergång till teknikträning.

Lever för friidrotten
Vid lägrets slut är det inte långt kvar till inomhustävlingarna i januari 2017 där Fredriks stora mål är att försöka kvala till Inomhus-EM i Belgrad första helgen i mars.

- Jag lever och andas friidrott kan man säga, jag anpassar det mesta utifrån den här sporten. Jag är även lite statistiknörd kan man säga (ärvt från pappa Janne som även är min coach), jag tittar mycket på konkurrenterna och då mycket uppåt för att se vad som krävs resultatmässigt nu och i framtiden. En dag ska man ju slå dem flesta förhoppningvis. Stjärnor från förr i tiden är roligt att jämföra sig med och analysera. Roman Sebrle är förebilden, den f.d världsrekordhållaren.

Fredrik Samuelsson lever för friidrotten. Foto: Josefine Sjöberg

Fredrik Samuelsson lever för friidrotten. Foto: Josefine Sjöberg

Guld, silver eller brons
Delmålen för Fredrik i övrigt 2017 är att stå på pallen i U23 Junior-EM i Polen och kvala in till VM i London nästa år.

- Jag vill stå på pallen i Polen, det är det jag jobbar för varje dag inför nästa säsong. Att kvala in till VM i London vore riktigt stort det med!

Tokyo det stora målet
- Tokyo är det långsiktiga målet, men sen är det flera delmål på vägen som sagt. Mattias Sunneborn var den som gav mig inspiration till det tänket. Hela planen är satt utefter OS 2020, men det är nu resan börjar. Inte ett år innan.


Partners

Huvudsponsorer, logotyper