Publicerad 24 oktober 2016

Michel Tornéus blickar mot USA

Längdhopparen ger sig iväg västerut för att pröva på nya träningsmetoder. Michel Tornéus, som har det svenska rekordet i längdhopp (8,44 m), är på väg mot en nysatsning.

- Glöden är tillbaka nu. Vi jobbar vidare fyra år till, det är bara så det är.

Michel och hans tränare tog ett gemensamt beslut att bryta sammarbetet efter OS. Ett avsked som ändå kan vara början på någonting stort.

- Jag och Oscar (Gidewall) har jobbat tillsammans i 16 år. Vi kände båda två, att våra idéer hade tagit slut. Det var idétorka och att hålla ihop det fyra år till. Jag kände att jag behövde uppleva nya saker för att det skulle hända något.

Spänsten har Michel alltid haft bra koll på, nu är det snabbheten han vill utnyttja. Foto: Josefine Sjöberg

Spänsten har Michel alltid haft bra koll på, nu är det snabbheten han vill utnyttja. Foto: Josefine Sjöberg

I Forida kommer Michel hålla till vid IMG Academy som ligger i Bradenton, söder om Tampa. IMG Academy, är en internatskola och sportanläggning som grundades av den amerikanska tennistränaren Nick Bollettieri 1978. Förutom amerikansk fotboll, baseball, lacrosse, fotboll och basket, har skolan en nybyggd året-runt-anläggning för friidrott, med ljusblåa sprinterbanor.

- Jag kommer arbeta med coachen Loren Seagrave, en tränare som bland andra coachat den olympiska och femfaldiga världsmästaren i längdhopp Dwight Phillips.

Exakt vad Michel kommer att uppleva borta i Florida är inte helt spikat, men att det handlar om en mer koncentrerad inriktning, är helt klart.

- Loren är en etablerad coach, men i grund och botten är han en gammal sprinttränare och i hans filosofi handlar det om snabbhet. Att röra sig snabbt på banan. Med den arbetsmetoden har han lyckats få fram en hel del kapacitet från sina längdhoppare.

Michel kommer att pendla mellan Sverige och USA och i Florida kommer han vara i längre perioder för att träna, samtidigt som han åker hem en hel del då hans liv fortfarande finns kvar på hemmaplan. Men Michel är målinriktat med sin satsning.

- Om jag ska göra något, så ska jag göra det 100% och det betyder att jag kommer att försöka spendera så mycket tid jag kan därborta. Det här är precis som en golfare som ändrar swing - det är en process att lära sig en ny teknik. Antingen klickar det direkt eller så tar det längre tid, men det är en långsiktig plan jag har lagt för att jag ska vara som bäst i Tokyo. 

Tokyo är något som Michel redan börjat tänka mycket på.

- Det ska bli häftigt. Det känns som att det kommer att bli ett spel som kommer bli high-tech och välorganiserat. Ett spel där det kommer hända mycket och jag hoppas på fulla läktare.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper