Publicerad 23 augusti 2016

OS i Rio - en svensk framgång

 Slutfacit för OS-truppens 162 aktiva är elva medaljer (två guld, sex silver, tre brons) samt 13 st topp-8 placeringar.

- OS-truppen har överträffat målsättningen, "starkare än London", vilket förstås är roligt och måste betecknas som en framgång. Utfallet av medaljer för aktiva som tidigare visat en topp 3-nivå, är vid detta OS, mycket bra jämfört med de senaste spelen. Det är en stark bedrift av de aktiva att plocka fram det allra bästa och lite till, när det gäller, säger Peter Reinebo, truppchef för Sverige.

Under hela OS har det varit många fina prestationer i OS-truppen. Värt att notera är framgångarna för några av de yngre aktiva, som gör sitt första OS. Dessa friska insatser, lovar mycket gott inför sommarspelen i Tokyo 2020. SOK upplever att det finns många lärdomar och inspiration i deras insatser.

OS-truppen från pre-campen på Playitas 2016. Foto: SOK

OS-truppen från pre-campen på Playitas 2016. Foto: SOK

- Utmaningen nu, de närmsta två åren, är att tillsammans med de Olympiska specialförbunden skapa förutsättningar för att ge ännu fler killar och tjejer möjlighet att satsa fullt ut på sin idrott inom ramen för Topp- och Talangstödet, med sikte på världstoppen och OS 2020 och 2024, säger Peter.

Under vårens och sommarens förberedelser inför Rio 2016, har 200 ledare, coacher och resurspersoner från förbunden och SOK arbetat med att genomföra och kvalitetssäkra träning, praktiska förberedelser och olika specialinsatser.

- Alla dessa personer, har gjort viktiga insatser och de har betytt väldigt mycket för OS- truppens framgångar, berättar Peter.

Arbetet med OS-förberedelser är ett flerårsprojekt. Att reka, genrepa och förbereda truppen på alla möjliga sätt är en viktig del av framgången. Förberedelserna är reurskrävande och behöver sin planering och kvalitetssäkring av genomförandet under lång tid och hela vägen in i spelen.

Nästa OS (vinter-OS) startar den 25 februari 2018 i PyeongChang, Sydkorea och nästa sommar-OS blir Tokyo, Japan som börjar den 24 juli 2020.

Det IOC-officiella nationsrankingen för Rio 2016, baserat på antalet guld ger Sverige en 24:e plats:

Partners

Huvudsponsorer, logotyper