Foto: Jessica Gow/TT

Publicerad 23 augusti 2016

Medaljhjältarna firades i Kungsträdgården

På söndagen trotsade över 8000 personer regnet för att tillsammans fira de svenska medaljframgångarna under OS i Rio.

Under eftermiddagen landade Sofia Mattsson (brottning, brons), Jenny Fransson (brottning, brons), Peder Fredricson (hästhoppning, silver) och fotbollsdamerna (silver) på Arlanda. Där möttes de upp av nära och kära, media och svenska supportrar som ville gratta till framgångarna.

På Arlanda Sky City var det många som samlats för att gratta medaljörerna, Foto: SOK

Först kom Jenny Fransson och Sofia Mattsson, som båda tagit brottningsbrons. Jenny Fransson blev historisk när hon i Rio som första svenska dambrottare tog en OS-medalj. Dagen efter knep även Sofia Mattsson ett brons och tillsammans hyllades de när de landade i Sverige.

Jenny Fransson och Sofia Mattsson på Arlanda, Foto: SOK

Sedan var det dags för Peder Fredricson att möta alla som samlats för att fira. Silverryttaren gjorde OS-debut redan i Barcelona 1992 och tog sin första individuella medalj i Rio.

Peder Fredricson, Foto: SOK

Fotbollsdamerna fullkomligt dansade in på Sky City. Olivia Schough peppade igång laget, Caroline Seger filmade folkmassan och alla spelare fick var sin ros av ett flicklag som åkt dit för att möta upp silvermedaljörerna.

Fotbollslaget firas, Foto: SOK

Efter flera veckor borta från vänner och familj vad det kära återseenden på flygplatsen.

Lisa Dahlkvist var en av alla medaljörer vars familj hade kommit för att möta upp på flygplatsen, Foto: SOK

Efter mottagningen på Arlanda åkte medaljörerna buss till Kungsträdgården. På vägen plockades också Marcus Svensson (skeet, silver) och Sarah Sjöström (simning, guld, silver och brons) upp.

Energipåfyllning på bussen, Foto: SOK

Efter en timmes busstur med hög musik pumpandes i högtalarna var det dags att möta folkets jubel i Kungsträdgården. Drygt 8000 personer hade trotsat regnet för att komma och fira medaljörerna tillsammans, under ledning av konferencier Filip Stiller.

Glada medaljörer bakom scen, Foto: SOK

Väl på scen var det festlig stämning. Dans och skratt blandades med intervjuer. Sveriges senaste guldmedaljör Jenny Rissveds (mountainbike) var kvar i Rio men hade spelat in en hälsning och Pia Sundhage sjöng Dylan inför en jublande publik.

Fotbollstjejerna firar, Foto: SOK

Störst jubel fick Sarah Sjöström som kom hem från Rio med tre medaljer, en av varje valör.

Sarah Sjöström intervjuas, Foto: SOK

Avslutningsvis sjöng John Lundvik den svenska truppens officiella OS-låt "All about the games" och såväl publiken som medaljörerna viftade med sina flaggor i takt till musiken.

John Lundvik spelar, Foto: SOK

Det blev ett fantastiskt firande i Kungsträdgården. Tack till alla som kom dit och alla som under OS har stöttat och hejat på den svenska truppen!

Sarah Sjöströms medaljer, Foto: SOK

Partners

Huvudsponsorer, logotyper