Sara Lord och Tinne Wilhelmsson-Silfvén i Falstero

Publicerad 1 augusti 2016

För groomen Sara Lord står hästarna i fokus

Sara Lord är tjejen som under sin tid på naturbruksgymnasium praktiserade på Lövsta Stuteri, fick jobb på sin praktikplats, och nu tio år senare är kvar på Lövsta som groom, eller hästskötare, för OS-ryttaren Tinne Wilhelmsson-Silfvén. I sommar åker Sara Lord till sitt andra OS, med uppgiften att se till att hästen Don Auriello ("Anton") är på topp.

För Sara börjar varje morgon börjar med att skritta ut Wilhelmsson-Silfvéns hästar i skogen. Det ger både häst och skötare en mjuk start på dagen och gör att hästarna känner sig glada redan på morgonen. Efter skritten har Tinne träning och efter den pysslar Sara om hästarna igen. Hon går med dem i hagen, tar hand om dem med massagetäcke, tar en promenad med dem på eftermiddagen, och ser till att de är glada och nöjda hästar.

-Jag ska ju se till att Tinnes tävlingshästar är på topp, glada och tycker att det här livet är jättekul. Framförallt ske jag ge dem ett så vanligt hästliv de bara kan ha. De är ju tävlingshästar men det är väldigt viktigt för oss att de får vara just hästar. Så jag håller dem glada, friska och sunda så gott det går, säger Sara.

Sara Lord under tävlingarna i Falsterbo, Foto: SOK

Ett OS är en stor apparat och många idrottare blir tagna av stämningen och måste mentalt förbereda sig för att inte dras med allt för mycket i det som sker runt omkring tävlingarna, för att kunna hålla fokus på det de är där för att göra. När det kommer till ridsport kommer med varje tävlande ytterligare en individ som ska må bra - hästen. Hur förbereder man hästarna för ett OS?

-Man får hålla koll på dem, så man vet att de verkligen mår bra på riktigt. Jag håller koll på hästens temperatur och hur de dricker och äter. Jag är hela tiden vaksam på om det är något som inte är som det ska. Dessutom är det en lång resa dit. Men håller man ett hököga på hästen brukar man kunna förhindra att de blir dåliga. 

Dock är såväl Aton som Tinne och Sara vana att resa. Varje vinter flyger de till Florida och Anton är enligt Sara väldigt snäll och bra, vilket ger en trygghet inför transporten till Rio. Dessutom gör Tinne sitt sjunde OS i sommar och Sara var med på OS i London, de är med andra ord ett rutinerat team.

-Men jag har aldrig varit i Brasilien! Vi åker aldrig och tävlar så långt bort i vanliga fall, så det ska bli väldigt spännande att se Rio och hela arrangemanget. Man har ju hört så mycket om hur häftigt och stort det ska vara, säger Sara Lord.

Från London är det särskilt två minnen som sticker ut för Lord. Det ena är från när de kom fram till London med hästarna, efter en lastbilsfärd och långa kontroller av både hästar och material.

-Det var sådana otroliga kontroller på utrustning och foder! Alla förpackningar var till exempel tvungna att vara obrutna och de kontrollerade så att det var rätt hästar som fanns med i transporten. Men sedan kom vi in till stallen! Det var verkligen häftigt. Man kan inte förstå men de hade byggt upp allt från marken på något sätt, för att parken vi var i inte skulle skadas. Det var riktigt välordnat!

Ett annat minne är från första dagen på tävlingsarenan. Sara berättar att det var så mycket folk, så stort och så häftigt, att känslan som sköljde över henne var "oj!".

-Det var så häftigt!, säger Lord.

Även fast Tinne OS-debuterade redan i Barcelona 1992, har inte Anton samma OS-erfarenhet. Hur är Anton som häst?

-Han är en väldigt rolig häst med en otrolig personlighet. Han tycker verkligen att han är kung. Anton är glad, men väldigt bestämd med vad han vill och det visar han tydligt. Vi har väldigt kul och skrattar mycket åt honom för alla hans små fasoner! Han vet att han är nummer ett och kräver det underhållet. Men det är ett väldigt tacksamt jobb för han är verkligen världens härligaste och det är kul varje dag, säger Sara och ler.  

För egen del känner Sara att hon måste tänka att det är som en vanlig tävling, även fast allt runt omkring är så mycket större.

-Det är samma häst och jag måste hålla allt så vanligt som möjligt för honom. Men ärligt talat har jag inte riktigt fattat att vi ska åka, det kommer nog landa när man står där och skickar iväg hästarna till Rio, säger Lord som ser fram emot OS med både nervositet och glädje.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper