Olympier förbereder sig med Virtual Reality-teknik
För att den svenska truppen ska göra goda resultat på tävlingarna under OS är det viktigt att de aktiva fått bra möjligheter att förbereda sig. Sveriges Olympiska Kommitté arbetar med att stötta de aktiva i dessa förberedelser och har i många år bland annat genomfört träningsläger för truppen och stöttat de aktiva i att kunna besöka OS-staden i förväg. Nytt inför OS i Rio är att SOK även arbetar med Samsungs Virtual Reality-teknik (VR), för att de aktiva som inte haft möjlighet att förbereda sig på plats, istället kan använda sig av modern teknik i sina slutförberedelser.
När handbollsherrarna nyligen samlades i Växjö för att få information inför sommarens OS, möttes de av Virtual Reality-glasögon från Samsung. Vad som hade kunnat vara ett klassiskt informationsmöte om OS-byn, blev istället en VR-upplevelse där laget fick se byn från första parkett.
- De aktiva har tränat och förberett sig i många år inför ett OS. Att erbjuda truppen de bästa möjligheterna att göra de sista förberedelserna riktigt bra, är viktigt på alla sätt, säger Peter Reinebo, verksamhetschef för Sveriges Olympiska Kommitté.
SOK arbetar kontinuerligt med metodutveckling och att tillsammans med Samsung erbjuda en inblick i såväl OS-byn som i arenorna, är ytterligare ett steg i att ge de aktiva så goda förutsättningar som möjligt att prestera på ett OS.
- Det är så mycket intryck under ett OS, att ju mer man sett av området innan man kommer dit, desto bättre. I London 2012 var allt nytt för mig. Att redan veta hur arenorna och OS-byn ser ut ger en trygghet, säger Tobias Karlsson, som var med när handbollsherrarna tog silver i London 2012.
I London var även Niclas Ekberg med, men i början av månaden bröt skyttekungen från London oturligt nog foten på träning. Ekberg kommer därför missa OS i Rio, men på landslagssamlingen fick han i alla fall uppleva OS-byn genom Samsungs Virtual Reality-teknik.
-Det känns som jag varit där! När de andra i laget åker ner till Rio kommer jag i alla fall ha en bild av hur de har det, vilket känns riktigt bra. När de kommer hem från Rio kommer jag veta mer vad de snackar om också, säger Ekberg.
Förberedelseprocessen inför ett OS är lång. Redan åtta månader innan tävlingarna genomför SOK läger - Olympic Camps - där aktiva kan bryta isen och lära känna varandra. Det ger en bra bas för en sammansvetsad trupp. Dessutom genomförs flera rekresor och många aktiva både tävlar och tränar på plats i OS-staden innan det väl är dags på riktigt. För de som tas ut sent, så som de större lagen och vissa individuella idrottare, finns däremot inte samma möjlighet.
- För oss som lag är det guld värt att kunna använda modern teknik i våra förberedelser. Det ska bli spännande att inom handbollen följa denna teknikutvecklingsom sker. Jag tror det kan bli ett bra stöd för oss i analyser av matcher och träningar, säger Staffan Olsson, förbundskapten för det svenska handbollslandslaget.
Förhoppningen är att det arbete med Virtual Reality som nu satts igång, ska fördjupas inför OS i Pyeong Chang 2018. Då kommer man haft möjlighet att samla VR-material från arenorna och OS-byn under längre tid, och har också erfarenheterna från Rio i ryggen.
- Meningsfull innovation handlar för oss om att göra saker möjliga som förenklar och förbättrar människors liv. När man jobbar med idrottsmän och kvinnor på elitnivå blir detta väldigt konkret då inget får lämnas åt slumpen. Det pushar oss att tänka kreativt och innovera lösningar och användningsområden som gör verklig skillnad och som i slutändan kan bidra till att förbättra prestationer då det verkligen gäller, säger Adam Fors, nordisk marknadschef på Samsung.