Foto: Jonas Ekströmer/TT

Publicerad 20 juni 2016

Gånglagets förbundskapten finslipar inför Rio

För första gången på 20 år är Sverige representerat i gång på ett OS. Det är tjugosexårige Perseus "Percy" Karlström som kommer representera Sverige i Rio, men bakom Perseus står en engagerad förbundskapten tillika mamma; Siw Karlström.

Sommaren börjar med midsommarfirande för förbundskaptenen, men sedan bär det av till Mexiko, innan det är dags för OS i RIo.

-Den fjärde juli, åker Percy till Mexiko. Han kommer vara där i tre veckor innan jag kommer ner och hjälper honom finslipa det sista, så tekniken stämmer och allt känns bra. Sedan åker vi direkt från Mexiko till Rio. Det mexikanska landslaget är väldigt bra träningssällskap och träningen i Mexiko innebär också att han kommer tränat på hög höjd innan OS.

Siw Karlström menar att hennes viktigaste uppgift på OS är att peppa och stötta Perseus. Men förbundskaptenens uppdrag omfattar mer än så.

-Jag har en otroligt stor roll i att drickalangningen fungerar. Där är det mycket som ska klaffa; att det är rätt mängd, rätt styrka, och att han verkligen får drickan. Det är mycket folk i området och jag som langar måste se till att ta mig fram. De går på en enkilometersbana och behöver dricka ungefär vartannat varv, man klarar inte två mil utan dricka. Gång kräver dessutom mer energi än vad löpning gör, för man aktiverar fler muskelgrupper, säger Karlström.

Siw talar engagerat om gång. Hon har själv varit aktiv, men hann avsluta sin karriär innan gång blev en OS-gren även för kvinnor år 1992.

- Man ansåg att det var för ansträngande för kvinnor, så gång öppnades inte upp för oss förrän vid OS i Barcelona 1992. Och sedan 1996 har Sverige inte haft någon tävlande i gång på ett OS.

Men nu är det dags, och Perseus håller just nu på med sin grundträning.

-Det är mycket uppbyggnad, långa distanser och styrka. Längre fram blir det mer snabbhet, då är det intervaller som gäller, säger Siw.

Eftersom gång är en relativt liten idrott i Sverige är det få som vet hur träningen ser ut för de aktiva, eller hur slitsamt gång är för kroppen.

-Det blir väldigt många timmars arbete för honom, fyra till fem timmars träning om dagen. Det är cykel, gång och styrka. Cyklingen har vi lagt in för att han inte ska slita på gångmuskulaturen.

Inför sommarens OS berättar Siw att hon - föga förvånande - mest ser fram emot gångtävlingarna.

-Jag har tidigare bara upplevt ett OS. Det var 1972, när jag var 15 år. Jag hade vunnit en tävling som gjorde att jag fick åka ner till ett stort Olympic Camp för ungdomar. Vi fick träffa stjärnorna och verkligen uppleva OS på plats. Det jag minns mest är Gunnar Larsson och Ulrika Knape som var de stora stjärnorna då. Nu, 44 år senare blir det en helt annan typ av upplevelse. Percy är ju nybörjare i dessa sammanhang, men han har haft en fantastisk utveckling! Det här är bara ett första avstamp och det ska bli oerhört spännande att se vad han kan göra i år och i kommande OS, säger Siw.

 

Artikeln är del 4 i en artikelserie om de svenska förbundskaptenerna. För tidigare artiklar se:

Del 3: Ola Lindgren - Handboll Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Del 2: Helena Andersson Melander - Gymnastik Länk till annan webbplats.

Del 1: Fariborz Besarati - Brottning

 

Partners

Huvudsponsorer, logotyper