Publicerad 13 juni 2016

Framtidens olympier samlades på Bosön

För att ta sig till ett OS krävs det att man som aktiv fått bra förutsättningar att nå dit. Sveriges Olympiska Kommitté arbetar på flera sätt med att fånga upp och utveckla de talanger som finns inom svensk idrott, för att Sverige även i framtiden ska lyckas internationellt. Ett sätt att göra detta på är via det så kallade Utmanarprojektet, som ger unga möjligheter till utveckling och olympisk inspiration. I helgen hölls Youth Olympic Camp på Bosön utanför Stockholm, en samling för deltagarna i projektet.

Det var 25 deltagare och 15 tränare som tillsammans med SOK-personal samlades på söndagen. Framför dem låg en dag av både tester och föreläsningar. Fystester och screeningtester blandades med information om träningsupplägg och återhämtning. Dagen avslutades med ett Coopertest, i vilket de fokuserade deltagarna tog ut sig till max.

Konståkarna gör tester

Målet med Utmanarstödet är att deltagarna efter att ha gått igenom programmet, ska kunna ta sig vidare till SOK:s ordinarie stödprogram Topp och Talang. Projektet drog igång 2012, och har sedan dess letts av SOK i nära samarbete med de olympiska specialförbunden.

Deltagarna gör rörlighetstester

Flera förbund har haft såväl svårt med rekrytering av aktiva till sin idrott, som brist på resurser att hjälpa de som vill satsa. Utmanarstödet gör att de olympiska specialförbunden får både ekonomisk hjälp och mer kunskap, samtidigt som de aktiva får möjlighet att utvecklas till sin fulla potential.

I slutet av dagen var det en trött men glad skara idrottare som lämnade Bosön, alla med en förhoppning om att om några år kunna lämna ett OS lika nöjda och glada. 

Partners

Huvudsponsorer, logotyper