Publicerad 9 juni 2016

Tränaren bakom svensk gymnastiks framgångar

Bredden på den svenska gymnastikeliten har kanske aldrig varit bättre än nu, och det är kring Eskilstuna mycket kretsar. I OS i London 2012 var svensk gymnastik representerad av Eskilstuna GF:s Jonna Adlerteg och inför sommarens OS är klubbkamraten Emma Larsson uttagen. Helena Andersson Melander, ansvarig för det kvinnliga landslaget, är kvinnan bakom Eskilstuna-effekten.

För tolv år sedan flyttade Helena  och hennes man - gymnastiktränaren Sebastian Melander - till Eskilstuna. Genom åren hade stadens gymnastikklubb haft några landslagsgymnaster men paret kände att det saknades ett mer genomtänkt träningssystem när de började engagera sig i klubben. Ett av de viktigaste initiativen var att starta barngrupper.


- Det var så vi började. Vi byggde upp träningen undan för undan, utbildade ledare och drog igång ett stort antal barngrupper. I en av dem fanns den nu OS-uttagna Emma Larsson. De första åren var jättetuffa. Även om man själv har en klar tanke om vad det är man vill bygga upp så förstår inte alltid omgivningen vad det är man vill skapa, säger Helena.


När paret tog initiativ till att starta träningsgrupper för de allra yngsta på eftermiddagarna, hade inte barnens föräldrar möjlighet att skjutsa sina barn till träningarna, eftersom de då skulle ha behövt gå tidigare från jobbet.


-Då fick vi åka och hämta barnen på fritids istället. Vi slet otroligt hårt under de första åren. Vi har också byggt upp en skolverksamhet som började med att vi åkte runt på stan och träffade rektorer. Det har varit en fantastisk utveckling och det är så många i Eskilstuna som har hjälpt oss på vägen, säger Helena.


5-6 åringarna som hämtades på fritids för att träna är i dag gymnasister med anpassad studiegång eller är i vissa fall färdiga med sin utbildning. Med toppbetyg.

-Det är en unik grupp som hela tiden sporrar och inspirerar varandra. Att en gymnast som Veronica Wagner ville komma till oss är väl också ett bevis för det. Hon berättade att hon alltid hade önskat att ha en sådan här grupp omkring sig.

Efter en tid började Helena och Sebastian jobba extra med några av de mest talangfulla gymnasterna och resultaten lät inte vänta på sig. Inför OS i Rio var gruppens stora mål att Sverige skulle kvalificera sig med ett helt lag. För att klara det hade det dock krävts en topp 16-placering på gymnastik-VM i Glasgow förra året, vilket laget inte klarade.


- Det är bara att inse att den drömmen sprack när Jonna Adlerteg slet av sitt korsband under EM. Men gruppen är motivierad trots att vi missade chansen att kvala in som lag. Efter VM var tjejerna lediga en period och när vi samlades igen frågade jag dem om de ville fortsätta. Alla svarade att de ville vara kvar och fortsätta kämpa. Det känns fantastiskt, säger Helena.


Tillsammans med sin man Sebastian har Helena visat att slit och hårt arbete kan löna sig. Det mångåriga arbetet i klubben har lett till svenska gymnastikframgångar och i sommar kommer vi se Eskilstunas Emma Larsson representera Sverige i OS. Efter OS i Rio kommer tränarparet dock lämna Eskilstuna för Boston, där de ska träna gymnasterna i Brestyan's American Gymnastics Club. Familjen planerar flytta i september och avrundar därmed sitt tolv år långa och framgångsrika engagemang i Eskilstuna med ett OS i Brasilien.

 

Artikeln är del 2 i en artikelserie om de svenska förbundskaptenerna. För tidigare artiklar se:

Del 1: Fariborz Besarati - Brottning


Partners

Huvudsponsorer, logotyper