Från vänster, Melker Svärd Jacobsson, Matilda Ekholm, Zakarias Berg, Emma Larsson och Håkan Dahlby. Foto: SOK

Publicerad 2 maj 2016

Nya uttagningar till Rio 2016

Sveriges Olympiska Kommitté har tagit ut nya aktiva till sommar-OS i Rio 2016.

Fyra pingisspelare, en boxare, två brottare, två cyklister, en stavhoppare, en gymnast och en skytt gör sällskap med tidigare uttagna vilket gör att OS-truppen nu innehåller totalt 120 aktiva.

Följande uttagningar presenterades idag under en presskonferens på Olympiastadion i Stockholm:

Bordtennis
Pär Gerell, singel/lag Bordtennis
Kristian karlsson, singel/lag Bordtennis
Li Fen, singel Bordtennis
Matilda Ekholm, singel Bordtennis

Boxning
Anna Laurell Nash, 75 kg Boxning

Brottning
Zakarias Berg, 85 kg Brottning
Fredrik Schön, 98 kg Brottning

Cykel
Emilia Fahlin, landsväg (lag) Cykel
Sara Mustonen, landsväg (lag) Cykel

Friidrott
Melker Svärd Jacobsson, stavhopp

Gymnastik
Emma Larsson, artistisk

Skyttesport
Håkan Dahlby, dubbeltrap

- Det känns jättekul. Det är ett delmål som gått i uppfyllelse och jag är otroligt glad över att få chansen. På ett OS kan vad som helst hända, men just nu försöker jag bara smälta intrycken och försöka förstå att det kommer hända, säger Zakarias.

Även Håkan Dahlby var nöjd efter att SOK bytt kvotplatsen från luftgevär till lerduva och gett honom en chans att delta i sitt fjärde OS.

- Jag har levt i en dröm att det fanns en liten chans och satsat på detta. Jag har skjutit till mig jättebra resultat och jag har gjort vad jag kunnat. Jag har fortfarande inte trott att det här ska vara verklighet. När jag fick samtalet igår att SOK hade nominerat mig, så trodde jag inte det var sant. Jag känner mig väldigt glad, att jag får förtroende att representera Sverige i OS, säger Håkan.

Samtidigt kände han att det var tungt att ta platsen från någon annan.

- Naturligtvis är jag jätteglad och väldigt, väldigt stolt. Samtidigt känns det "sådär" att ta en plats från någon annan. Jag är oerhört ledsen för det. Så i all eufori är det även lite sorg, säger Håkan.

Emma Larsson, 17 år, gör sitt första OS och har haft svårt att ta in det faktum att hon nu är uttagen.

- Jag har aldrig känt mig säker på OS-platsen. Jag har kanske anat det lite innan, men jag har inte kunnat tänka på det. Det var först när jag kom hit idag och folk började säga grattis som jag verkligen förstod. Nu kommer jag att vila lite grann innan jag ska tävla EM förhoppningsvis. Det känns bra med Rio, på ett sätt slappnar man av, men ändå inte, för det är nu arbetet mot målet börjar, säger Emma.

Melker Svärd Jacobsson, som haft långa månader med skador, har i april gjort cett omeback med ett hopp på 5,70 m som även gjorde att han uppfyllde kriterierna till OS.

- Jag visste att jag levde upp till kriterierna, men jag visste inte hur nära det var med en uttagning. Det känns jätteskönt, med tanke på hur mycket problem jag haft de senaste åren. Jag har haft lite vila nu, men ska börja träning hemma. Det känns bra att inte behövea jaga tävlingar och resultetat utan istället fokusera på att vara bra vid OS, säger Melker.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper