Publicerad 28 april 2016

99 dagar till OS - Sveriges Olympiska Kommitté räknar ner!

Med 99 dagar kvar till OS i Rio är det inte bara de aktiva som börjar känna vindarna från Rio, Peter Reinebo, SOK:s chef för OS-truppen är positiv när han överblickar den blivande OS-truppen och dess förberedelser.

- Den gemensamma inriktningen för OS-truppen är ”större och starkare”, och Rio-truppen ser också ut att till numerären bli större än London-truppens 136 aktiva. Kapaciteten på den blivande truppen ser just nu ut att vara jämförbar med OS 2012, och vi har tre månader på oss att bli starkare, säger Peter. Arbetet med OS-förberedelserna börjar ta form på detaljnivå i de olika idrotterna och den för flera idrotter gemensamma prcampen utanför Lissabon håller på att kvalitetssäkras. Ledarbesättningen är ett starkt kort för oss och just nu håller vi på att se över hur vi kan få till bästa möjliga ledar- och resurspersonstöd till alla aktiva i slutförberedelserna och under OS, fortsätter truppchefen.

Sportcheferna på Sveriges Olympiska Kommitté är laddade med dryga tre månader kvar.

Glenn Öst, Sportchef för bland annat Taekwondo, Judo, Brottning, Boxning, Bordtennis och Badminton:

- Just nu är det väldigt intressanta och spännande tider. Vi har OS-kval som pågår i flera sporter. Och spurt på världsrankingplaceringar som "jagas" i andra sporter. Det är nu första formtoppningen helst ska vara på plats. Den andra självklart i augusti och Rio! säger Glenn.

Anders Wiggerud, Sportchef för bland annat Triathlon, Gymnastik, och Cykel:

- Spännande förstås. Man slits mellan hopp och förtvivlan i kvalen som pågår. Ena dagen missar en aktiv sin dröm och andra dagen är det en annan som uppfyller sin. Det är kul att se att Emma Johansson visar bra form. Banan i Rio passar henne och med rätt hjälp från teamet runt henne kan det bli hur bra som helst. Samtidigt pågår en otroligt spännande kamp för att få en OS plats till sverige i MTB. 17 nationer kvalar in och sverige är idag 18:e endast 1 poäng efter..., säger Anders.

Carina Skoog, Sportchef för bland annat Ridsport, Gång, Simhopp och Friidrott:

- Det är en otroligt spännande och viktig förberedelseperiod nu fram till OS och jag ser med stor förhoppning att så många av våra aktiva som möjligt kan förbereda sig på allra bästa sätt och hålla sig både friska och skadefria. När vi väl är på plats i Rio så ser jag verkligen fram emot att så många av våra aktiva som möjligt lyckas prestera på toppen av sin egen förmåga och det är alltid extra intressant att få möjligheten att få se nya stjärnor tändas…, säger Carina.

Thomas Engdahl, Sportchef för bland annat Skyttesport, Simsport, Rodd, Kanot och Golf

- Skyttesport har just avslutat sin WC i Rio som samtidigt var testevent inför OS, många bra resultat gjordes på de olympiska skjutbanorna där. Marcus Svensson tog sin 1.a världscupsseger i Skeet och Håkan Dahlby kom 8.a i Dubbeltrap och Lotten Johansson kom 12.a i gevär i damernas 3x20skott. Simningen har många chanser till väldigt framskjutna placeringar både individuellt och i damernas lagkapper, ska vi få vår första olympiska simmedalj sedan OS 2000, säger Tomas.

Han nämner även att golf gör comeback på OS programmet och att vi för närvarande har Henrik Stensson och Anna Nordqvist uttagna i truppen, båda ser fram mot OS med tillförsikt och ser fram mot att både få representera Sverige i OS truppen samt göra vad de kan för att slåss om medaljerna på den utmanande golfbanan som är helt nybyggd och har premiär i samband med OS. Ytterligare en dam och en herrplats kan erövras till Sverige och det bestäms av hur världsrankingen ser ut den 11 juli.

- Gällande kanot så har Petter Menning har under några varit på prispallen under samtliga mästerskap, träningsrapporterna från Petter är mycket positiva och hans start i Rio ser han fram mot med stor förväntan. Resten av kanotisterna har ett OS- kval i maj och förhoppningsvis får Petter sällskap av fler kanotister i Rio. Rodd: Sverige har för närvarande en kvotplats som erövrades av Anna Malvina Svennung på VM förra året och vid OS kvalet i slutet av maj i Luzern hoppas vi få ytterliga en lättviktsdubbel inkvalad. Bågskytte: Har ännu inga kvotplatser men har fortfarande chansen att erövra kvotplatser och jagar detta både i lag och individuellt på EM och WC under maj och juni månad, säger Thomas.

 

Partners

Huvudsponsorer, logotyper