Anna Nordqvist, Katarina Vangdal (Förbundskapten Svenska Golfförbundet) och Henrik Stenson. Foto: Göran Söderqvist, SGF.

Publicerad 1 april 2016

Golf tillbaka i OS - efter 112 års frånvaro

Den 30 mars togs golfspelarna Henrik Stenson och Anna Nordqvist ut av SOK till de olympiska spelen i Rio de Janeiro i augusti. OS-truppen kan förstärkas med en herr- och en damspelare vid kommande OS-uttagningar.

Under presskonferensen blev det offentligt att Anna och Henrik kommer att representera Sverige under sommarspelen i Rio. Förra gången golf var på OS-programmet var så länge sedan som 1904 i St. Louis.

– Jag vill tacka SOK så jättemycket för äran att bli uttagen att representera Sverige i OS i Rio. När jag växte upp tittade jag alltid på de Olympiska spelen, men jag kunde aldrig drömma om att själv kunna få vara en aktiv olympier eftersom golfen aldrig fanns där, men sen golfen blev invald till Rio, för första gången för några år sen, har det varit min största drivkraft att få ta mig dit. Så jag tackar för allt stöd. Jag ser fram emot resan mot Rio de närmsta månaderna. Och jag ser till att vara förberedd och förhoppningsvis har chansen att spela till en medalj för Sverige, säger Anna Nordqvist

Även Katarina Vangdal, Förbundskapten för golfförbundet var nöjd över uttagningen.

- I Anna och Henrik har Sverige två starka spelare som kommer att vara medaljkandidater. Det är två spelare som alltid är att räkna med oavsett vilken tävling de spelar. Deras kapacitet är stor och det är fantastiskt kul att de representerar vår idrott och vårt land i OS, säger Katarina.

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo ser stora möjligheter över ett samarbete som redan vuxit sig stort.

- Vi är väldigt glada att ha golf med i den olympiska familjen. Golfförbundet och landslagsverksamheten är väl utvecklad och den verksamheten tillför de övriga olympiska idrotterna mycket. Jag tror också att SOK sätt att arbeta med prestationsutveckling och OS-förberedelser har kunnat tillföra golfen någonting under den här tiden vi haft samarbete inför Rio. Att ha golfspelare med i en svensk OS-trupp, är inte bara historiskt utan även en härlig förstärkning av truppen, säger Peter.


Partners

Huvudsponsorer, logotyper