Publicerad 26 mars 2016

Sofia Mattsson - bäst i Europa

Brottaren Sofia Mattsson, 26, blev europamästare i 53-kilosklassen början av mars när hon besegrade vitryskan Iryna Kurachkina på fall efter 53 sekunder. Nu siktar hon på OS.

 

- Det var jättekul att bli uttagen till truppen på Playitas i november. Jag var ett viktigt steg närmare målet och det kändes kul att ha lagkamraterna och sambon på plats, säger Sofia.

Hon är en av favoriterna i sin klass, inför OS i Rio de Janeiro i augusti, men försöker att inte tänka alltför mycket på den framgångsrika Saori Yoshida. Den japnaska brottaren har vunnit de tre senaste olympiska spelen och är en Sofias tuffaste motståndare.

- Jag försöker hitta min egen väg och inte bara fokusera på japanskan. Jag vill inte fastna i "akta det här" och "akta det där" utan mer hitta mitt. Jag har kollat mina matcher från VM, vad kan jag göra bättre, men annars fokuserar jag på att bygga bra grund.

Dagarna fram till OS är självklart något som påverkar.

- Det är så pass nära att man ändå kan ta på det. Samtidigt vill jag hinna bli bättre på allt, men försöker hålla mig till grundplanen. Det gäller att hålla tillbaka också. Det är otroligt lätt att man blir skadad, förklarar Sofia.

 

Under träningslägret på Playitas fick alla aktiva chansen att ses och umgås under en dryg vecka. Något som hon såg som mycket positivt.

- Jag blev otroligt motiverad av att träffa de andra. Det är viktigt att vara på sånt. Det gäller att träna hårt och bra och då får man en bra motivation av att se andra. Det ger så mycket mer och skapar viljan att göra det där lilla extra varje gång vi kliver in på träningen.

Samtidigt som de aktiva tränade styrka och kondition, hade hon svårt att inte bli inspirerad av de andra sporterna.

- Jag blev lite sugen på mountainbike. Cyklisterna Emil Lindgren och Matthias Wengelin har bjudit upp oss att testa efter OS, så vi får väl se om det blir en ny träningsform för mig i höst.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper