Publicerad 14 mars 2016

Lovisa har rodd i ryggen

Kikarsiktet är inställt på framtiden, men när en möjlighet mot Rio har öppnat sig så tänker givetvis roddartalangen Lovisa Claesson göra allt för att ta den. Och utvecklingskurvan pekar brant uppåt.

Hon pekas ut ofta ut som svensk roddsports stora framtidsnamn, men det tar tid att bli bra i en fysiskt krävande uthållighetsidrott som rodd. Samtidigt finns det talanger som sätter karriären på snabbspolning och mycket tyder på att 20-åriga Lovisa Claesson från Öresjö roddklubb hör till den skaran.

Nyligen vann hon Boråsroddens ergometertävling och i december blev hon svensk inomhusmästare i rodd. Det gick även bra att ro utomhus också under förra säsongen då Lovisa tog fem SM-guld och en silvermedalj på U-23 VM. Resultat som lett fram till att Lovisa i januari tog klivet in i SOK:s Topp- och Talangprogram.

- Det betyder mycket för mig. Bland annat kommer jag nu att kunna resa på de träningsläger jag behöver för att utvecklas, säger Lovisa.

En teknisk roddare som fortfarande har en del att utveckla rent fysiskt. Så beskriver Lovisa sig själv som roddare.

- Jag har ganska lätt för att ändra tekniska detaljer när någon instruerar mig. Sedan är jag fortfarande ganska ung och det tar några år att bygga upp den styrka och uthållighet man behöver. Men jag ökar träningsdosen succesivt.

Den som satsar på rodd kan inte räkna med att bli miljonär. Då kan det vara klokt att ha en utbildning i ryggen den dag karriären är över. Och kombinationen elitidrott och studier fungerar bra, tycker hon.

- Jag läser maskinteknik på halvfart. Det känns bra att ha något annat att tänka på. Annars blir det lätt att man bara tänker på rodd hela tiden. Jag har varit hemma hela hösten och det underlättar såklart rent studiemässigt även om det säkert kommer att fungera annars också. Men träningen går först.

Att som 20-åring ta VM-silver på ett U23-VM säger en hel del om Lovisas potential. Huvudfokus ligger ett antal år framåt i tiden mot OS i Tokyo 2020 och därpå följande OS 2024 och 2028.

I maj går kampen om den åtråvärda svenska OS-kvotplatsen. En kamp där rutin i form av Frida Svensson, 34 och Anna Malvina Svennung, 31, ställs mot ungdomlig entusiasm i skepnad av Lovisa Claesson, 20.

- Nu när jag har fått chansen så kommer jag försöka att ta den. Det skulle ju vara bra att få erfarenhet av ett OS redan nu. Det är det jag jobbar för, men skulle jag inte komma med så fortsätter min långsiktiga satsning, säger Lovisa Claesson.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper