YOG 2016 i Lillehammer är över för denna gång. Här är hela svenska truppen samlat på bild. FOTO: SOK

Publicerad 22 februari 2016

Tack för den här gången YOG 2016!

YOG i Lillehammer är över och de aktiva är på väg hem till sina respektive länder med både medaljer och oförglömliga minnen.

- Hela organisationen kring eventet har varit bra, säger Marja Von Stedingk, Chef the Mission, SOK, men bäst har ändå varit alla fina ungdomar i truppen, oavsett om de aktiva tagit medalj eller inte så hade de strävat mot sina mål och följt dem.

- Vi har firat allteftersom de aktiva har tagit medaljer, säger Mårten, assisterande Chef the Mission från SOK. Vi hade en större samling med truppen i fredagskväll och så firade vi med tårta. Stämningen har varit hög hela tiden och mellan de aktiva och inom truppen har gemenskapen varit fantastisk.

Svenska flaggan hissas när Sverige vinner guldmedalj i längdskidåkning Lillehammer 2016. Foto: SOK

Svenska flaggan hissas när Sverige vinner guldmedalj i längdskidåkning Lillehammer 2016. Foto: SOK

Många, långa dagar
Ibland kan det gå i stå, när man är borta i 10-14 dagar, men i Lillehammer har den svenska truppen ridit på en positiv våg hela tiden, något som märks i ledarskapet, grupperna och bland de aktiva.

- Det har varit ett jättefint ungdoms-OS. Tävlingar varje dag och någonting på gång hela tiden, säger Mårten.

- Ett viktigt inslag under detta OS är alla spännande aktiviteterna, som besökarna har kunnat ta del av, förklarar Marja. "Learn and share-budskapet" har hela tiden funnits med och varit ett begrepp, både innanför och utanför arenorna. Även "Try the sport" har skapat engagemang där de aktiva verkligen fått möjlighet att komma ut och testa light-varianter av sporterna so skidskytte och curling, säger Marja.

Joanna Lahovary Olsson slänger sig på Skeleton-kälken. Hon och Julia Falk är de första aktiva i svensk idrottshistoria att tävla i vintergrenen Skeleton. Foto: Lillehammer2016

Joanna Lahovary Olsson slänger sig på Skeleton-kälken. Hon och Julia Falk är de första aktiva i svensk idrottshistoria att tävla i vintergrenen Skeleton. Foto: Lillehammer2016

Bra sammanhållning
Det har inte bara varit fin sammanhållning inom truppen utan över hela Lillehammer, samarbetet kring tävlingsarenan mellan länderna och hjälpsamma volontärer har hela skapat god stämning.

- Publiktrycket har varit bortom alla förväntningar. De norska skolbarnen har varit lediga från skolan vid vissa tillfällen så de skulle kunna följa tävlingarna, säger Marja.

- Bäst har varit att det varit en sån fin inramning kring ett vinter-OS. Fina kallgrader, gnistrande snö skapar mycket betydelsefull stämning kring ett vinter-OS, säger Mårten.

Lätt att följa tävlingarna
Organisationen kring Lillehammer har arbetat hårt för att skapa en tillgänglighet - överallt har det varit stillbilder och videosändningar och skärmar i matsal och arenor har gjort att man kunnat ta del av andra tävlingar.
- Möjligheten med flera bildskärmar är bra då många av de aktiva spenderar långa pass på sin arena. Det är skönt för de att kunna ta del av andra tävlande även om de inte kan var fysiskt på plats, säger Marja.

Svenska truppen i Lillehammer 2016 hejade på varandra under tävlingarna. Foto: SOK

Svenska truppen i Lillehammer 2016 hejade på varandra under tävlingarna. Foto: SOK

Skidåkarna känner sig nöjda
Både aktiva och ledarna har varit mycket nöjda. Något som Marcus Widell, ledare för längdåkning kan instämma i.

- Det känns jättebra, säger Marcus, vars åkare stod för hälften av de svenska medaljerna.

- Det var svårt att veta vad som väntade innan vi kom på plats eftersom vi inte tävlat så mycket internationellt tidigare, men upplevelsen blev mycket större än väntat. Det var jättebra arrangerat, säger Marcus

Junior-SM är nästa steg för längdskidåkarna
Härnäst för skidåkarna är det junior-SM som går i Torsby om tre veckor och sen avslutningen i Sverigecupen några veckor efter.

- Det vi tar med oss är en bekräftelse på att alla fyra är i världstoppen för sin ålder. De kan vara med bland de bästa internationella sammanhang, något som stärker både självförtroendet och ger motivation att fortsätta göra det tunga jobbet som krävs för att stanna kvar i toppen, säger Marcus.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper