Foto: SOK

Publicerad 20 januari 2016

- Samlade och snart redo för Rio!

21 förbundskaptener och SOK-staben reste i mitten på januari till Rio De Janeiro för att reka OS-arenor och möta tävlingsansvariga på plats. Peter Reinebo, SOK:s truppchef för Rio 2016 tycker att det var en lyckad resa.

Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK står nedanför Cristo Redentor och ser positivt mot Rio 2016. Foto: SOK

Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK står nedanför Cristo Redentor och ser positivt mot Rio 2016. Foto: SOK

- Det gavs bra förutsättningar för att få en överblick över Rio och OS-anläggningarna. Både hur staden ser ut och hur transporterna kommer att fungera samt hur långt det har kommit i arbetet med att få klart arenorna och var dessa är placerade, säger Peter Reinebo, SOK:s truppchef för OS i Rio 2016.

Förbundskaptenerna fick, förutom rundturer och information från OS-organisationen, även möjlighet att träffa tävlingsansvariga för respektive idrott.

- Det var bra och informativa möten. Syftet med resan var att dels få överblick över OS-konceptet i sin helhet, dels att få kontakter med och svar på frågor från de som arbetar med respektive idrott, berättar Peter.

Under anläggningsbesöken guidades förbundskaptenerna runt och fick ställa frågor och se allt ifrån omklädningsrummens placering till material för tävlingsunderlag.

- Framför allt ridsport och golf fick mycket detaljinformation och av det positiva slaget. Där finns det många mycket viktiga detaljer avseende anläggningarna som vi behöver kännedom om, säger Peter.

Representanter från ridsport interagerar med anläggningsansvariga på plats. Foto: SOK

Representanter från ridsport interagerar med anläggningsansvariga på plats. Foto: SOK

SOK's mål är att alla idrotter ska ha varit i Rio på ett eller annat sätt innan OS. Antingen på tävling, träning eller rek.

- Många har besökt Rio under 2015 och några idrotter kommer att åka dit under våren. Golf som har ett test-event i mars, skytte som har en världscup i april samt simhopp och gymnastik som har test-event som inkluderar ett internationella OS-kval. Även segling kommer att fortsätta arbeta av sina 100 dagar träningsdagar under mars och maj. Så med dessa dagar och besök så kommer den svenska OS-truppen att ha alla detaljer på plats för att kunna göra ett riktigt bra OS-genomförande i augusti, säger Peter Reinebo.

Peter känner sig nöjd efter femdagars resan som innebar över tio besök på arenor, besök vid OS-byn och många informationsmöten.

- Resans syfte blev väl uppnådda. Vi fick både interaktion och överblick och vi känner nu att vi har ett bra grepp kring upplägget och servicen samt det vi själva behöver addera under våren, säger Peter. En annan otroligt viktig del av sådan här resa är alla möjligheter till informella samtal mellan förbundskaptenerna från olika idrotter om OS-förberedelserna, träningen och coachingen. Detta erfarenhetsutbyte bidrar skarpt till nya kunskaper och nya perspektiv men också till det viktiga lagbygget för en OS-trupp. Den här resan gör att vi blir mer samlade och snart är redo för Rio, avslutar Peter.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper